Având în vedere evoluţiile situaţiei de securitate din Egipt şi celelalte state din vecinătate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone şi oraşe din ţară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah. MAE recomandă cetăţenilor români care efectueză deplasări în Egipt să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Urmare evenimentelor recente care au avut loc în Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite temporar călătoriile către Sharm el Sheikh şi alte aeroporturi din Peninsula Sinai, ca măsură de precauţie, până la clarificarea situaţiei din zonă.  De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor individuale în Egipt la Taba, Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi oricare alte localităţi din Sinaiul de Nord.

În cazul călătoriilor în staţiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan și a localităţilor Cairo şi Alexandria, să se recurgă doar la excursiile în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi să nu se deplaseze neorganizat în alte zone din afara staţiunilor sau a zonelor turistice.

Cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze în prealabil la operatorii de turism, ghizii autorizaţi sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii. Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci şi localuri/restaurante, precum şi în apropierea sediilor unor instituţii publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, chiar dacă legal acesta nu este interzis, să manifeste atenţie privind vestimentaţia si să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.

Sunt de evitat, în Cairo, zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Sudanului şi sediul Ligii Arabe unde pot avea loc demonstraţii ad-hoc la sediile unor misiuni diplomatice, Piaţa Tahrir (zona Down Town) precum şi în centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte oraşe egiptene. Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armate, sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.

Începând din data de 25.10.2014, ca urmare a atacurilor teroriste din data de 24.10.2014, a fost instituită stare de urgență în guvernoratul Sinaiul de Nord

La data de 13.01.2016, din cauza situaţiei precare de securitate, autorităţile egiptene au prelungit starea de urgenţă în guvernoratul Sinaiul de Nord pentru o perioadă de încă trei luni, aceasta urmând a expira la 14 aprilie 2016.

Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pe perioadă nedeterminată.

În cea mai mare parte din guvernorat restricţia de circulaţie, în perioada de noapte, este impusă de la ora 23.00 la ora 6.00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul 19.00 – 6.00.

La data de 12.04.2015, autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA CU CONDAMNARE PE VIAŢĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelele din zonele de frontieră ale Egiptului.

MAE RECOMANDĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA CĂTRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A EGIPTULUI ŞI SĂ RESPECTE RESTRICŢIILE DE CIRCULAŢIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENŢĂ.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean spre şi dinspre Fâşia Gaza și, cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române.

Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairoconsulara@yahoo.com, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
  •  Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.

LEAVE A REPLY