Primii refugiaţi au ajuns astăzi în România. Este vorba despre 15 persoane de origine siriană şi yemenită, care au venit de la Atena cu un avion de linie. În 2016 şi 2017, ţara noastră ar urma să primească aproape 4.200 de refugiaţi, în condiţiile în care în acest moment nu dispune decât de 1.500 de locuri în centrele de cazare.

Din grupul celor 15 persoane fac parte bărbaţi, femei şi trei copii, care au venit la Bucureşti cu un avion de linie de la Atena. După ce au fost finalizate formalităţile, care au durat o oră, refugiaţii au fost urcaţi într-un microbuz al Ministerului de Interne şi, însoţiţi de o dubă a Jandarmeriei, vor pleca la Centrul de refugiaţi de la Galaţi.

Cele 15 persoane provind din Siria şi Yemen, fiind vorba despre 10 tineri şi o familie formată din părinţi şi copiii lor minori. Persoanele din grup au vârste cuprinse între 7 luni şi 50 de ani, conform Inspectoratului General pentru Imigrări.

Conform procedurii, autorităţile române au trimis în Grecia scrisori de intenţie pentru a primi un anumit număr de refugiaţi, iar grecii au identificat persoane pe care să le trimită în România. Partea română a verificat aceste persoane din punct de vedere al securităţii şi le-a acceptat pentru găzduire în România, mai arată IGI.

Cele 15 persoane vor parcurge în continuare procedurile de azil, pentru a primi o formă de protecţie internaţională în România.

În 2016 şi 2017, România ar urma să primească aproape 4.200 de refugiaţi.

România s-a oferit să găzduiască 1.705 persoane refugiate sau solicitante de azil în UE, în cadrul primului mecanism de relocare a refugiaţilor stabilit la nivelul UE, iar prin mecanismul de cote obligatorii de refugiaţi, stabilit ulterior, România ar urma să primească într-o primă etapă alţi 2.475 de refugiaţi. În total, până în 2017, România trebuie să găzduiască 4.180 de persoane refugiate, relocate din Grecia şi Italia, cărora li se mai adaugă 80 de persoane refugiate, aflate în afara UE. O a doua parte a mecanismului de cote obligatorii convenit la Bruxelles, căruia România i s-a opus fără succes, mai prevede încă peste 2.000 de persoane refugiate care ar trebui găzduite în România, totalul ridicându-se astfel la peste 6.200 de refugiaţi.

Centrele actuale pentru refugiaţi nu fac faţă: doar 1.500 de locuri de cazare

În prezent, România dispune de 6 centre pentru cazarea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, toate tentativele Ministerului Afacerilor Interne de a demara construirea unora noi fiind pe moment abandonate, din cauza puternicei opoziţii de pe plan local. MAI luase în calcul trei locaţii – foste cazărmi ale Jandarmeriei – pentru construirea unor noi centre pentru refugiaţi – la Tăşnad (Satu Mare), la Bumbeşti Jiu (Gorj) şi la Câmpulung Muscel (Argeş).

O altă locaţie, la Ardud, în Satu Mare, a fost şi ea abandonată, după ce iniţiativa unei fundaţii religioase de a ridica acolo un centru pentru refugiaţi, la care s-ar fi raliat şi MAI, a fost şi ea abandonată, din cauza opoziţiei localnicilor, care au ameninţat cu violenţe.

Cele 6 centre pentru refugiaţi şi azilanţi care funcţionează în prezent pot găzdui doar 1.500 de persoane, arată un răspuns al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Centrele se află în Bucureşti (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramureş (250 de locuri), Galaţi (300 de locuri), Rădăuţi (180 de locuri) şi Timişoara (100 de locuri)

Sursa: GANDUL

LEAVE A REPLY