Agenția spațială niponă (JAXA) încearcă luni să corecteze orbita sondei spațiale Akatsuki în jurul planetei Venus, în scopul de a-i prelungi misiunea de observare a celei de-a doua planete din sistemul nostru solar, conform AFP.

Pentru corectarea orbitei este nevoie de aprinderea celor 4 motoare de poziționare ale sondei pentru o durată de 15 secunde, suficient pentru a propulsa sonda pe o orbită mai înaltă. Prin această manevră JAXA speră să prelungească misiunea acestei sonde de la 800 de zile la 2.000 de zile.

Sonda Akatsuki (răsărit) s-a plasat pe orbită în jurul planetei Venus în luna decembrie a anului trecut, având drept obiective științifice observarea atmosferei dense și toxice a acestei planete. Sonda este echipată cu cinci instrumente științifice menite să culeagă date despre stratificarea atmosferei venusiene, dinamica atmosferică și fizica norilor.

Akatsuki (sau Venus Climate Orbiter PLANET-C) a fost lansată în 2010, la sfârșitul lunii mai, prin intermediul unei rachete japoneze H-2A și trebuie să completeze observațiile făcute de Venus Express, o sondă lansată la sfârșitul anului 2005 de către Agenția spațială europeană (ESA) și care a ajuns la destinație în primăvara lui 2006.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY