USA

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi marţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al USA, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post.Votul din Statele Unite a început. Alegerile prezidenţiale au fost lansate simbolic într-o mică localitate din New Hampshire.

14.10 Trump a făcut declaraţii la Fox News. “Am decis să votez cu Trump“, a glumit el, adăugând că este emoţionat. El a fost întrebat dacă s-a schimbat pe parcursul campaniei. “A fost un proces extraordinar, de 17 sau 18 săptămâni de când am fost nominalizat. A fost un proces minunat, am întâlnit oameni care m-au întrebat ce am învăţat din această campanie. Am învăţat că oamenii sunt incredibili”, a mai spus Trump. “Văd atât de multe sperante şi visuri distruse care nu au fost împlinite, dar care ar putea fi materializate sub o conducere adecvată”

13:50 Nigel Farage, politicianul britanic ultranaţionalist, a declarat că ar accepta funcţia oficială de ambasador al lui Donald Trump în Uniunea Europeană, informează site-ul ziarului The Independent. Politicianul eurosceptic asigură interimatul la conducerea formaţiunii populiste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), după demisia neaşteptată a liderului, Diane James. Acesta a declarat că i-ar plăcea să servească drept ambasador al lui Trump în Uniunea Europeană. Farage a fost însă evaziv în faţa întrebării dacă a discutat deja cu candidatul republican despre o slujbă în cadrul potenţialei Administraţii Trump.

Farage, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, a făcut paralele între campania electorală americană şi referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, sugerând faptul că Trump ar produce “schimbarea” în SUA.

“Nu ştiu ce se va întâmpla, este foarte simplu tot ceea ce pot să spun despre aceste alegeri: sunt asemănătoare campaniei pro-Brexit. Îţi doreşti o schimbare sau doreşti să rămâi exact aşa cum eşti? Despre asta este vorba. Dacă (Trump, n.red.) mi-ar oferi o slujbă precum cea de ambasador al său în UE, aş îndeplini această sarcină foarte bine “, a spus Farage.

13.40 Ambasadorul SUA la România, Hans Klemm, a declarat, marţi, la Timişoara, că după alegerile prezidenţiale din SUA nu ştie cum vor evolua relaţiile dintre cele două state, dar că “politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate”, iar România este “un partener puternic”.

Întrebat cum vor evolua relaţiile dintre România şi SUA după alegeri, Hans Klemm a declarat că nu cunoaşte răspunsul.

“Este o întrebare foarte bună la care nu cunosc, din păcate, răspunsul. În primul rând, va depinde de alegătorii americani, vom vedea ce vor decide ei în următoarele 24 de ore, în urma alegerilor. În al doilea rând, în ultimii 70 de ani, după al Doilea Război Mondial, o trăsătură a politicii externe americane a fost continuitatea. Politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate, iar România este un puternic aliat şi partener în cadrul NATO. Cred că acest parteneriat şi această alianţă vor continua, iar responsabilitatea mea în calitate de ambasador este să depun eforturi să continue”, a afirmat Hans Klemm.

De asemenea, ambasadorul SUA în România a comentat, întrebat de presă, şi afirmaţia lui Donald Trump cu privire la faptul că statele NATO ar trebui să plătească pentru a li se asigura securitate.

“Într-adevăr, a spus asta, iar declaraţia lui trebuie luată ca atare. Drept răspuns, preşedintele Obama a subliniat importanţa NATO, importanţa alianţei pentru membri şi pentru relaţia transatlantică. Una dintre deciziile luate la Summitul NATO din Ţara Galilor a fost ca toate ţările membre să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare. SUA depăşesc deja acest procent, sunt una dintre cele trei sau patru ţări care fac acest lucru. România va depăşi şi ea acest prag în 2017 şi încurajăm în continuare şi celelalte ţări să facă acelaşi lucru”, a declarat Hans Klemm.

Hans Klemm a preluat funcţia de Ambasador al SUA în România la data de 21 septembrie 2015.

13.30 În urmă cu 30 de minute s-au deschis secţiile de votare din Carolina de Nord, Ohio şi Virginia de Vest. Guvernatorul de Ohio, fostul candidat John Kasich, încurajează oamenii să iasă la vot.

12:30 Matteo Renzi şi-a exprimat sprijinul pentru Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe Facebook. Premierul Italiei l-a felicitat pe preşedintele Barack Obama pentru cei opt ani în funcţia de preşedinte al SUA şi a reluat susţinerea sa pentru candidata democrată, Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe site-ul de socializare Facebook, informează The Huffington Post.

În cadrul postării premierului Matteo Renzi erau cuprinse de asemenea o serie de fotografii cu acesta şi Barack Obama de la întrevederile politice avute de cei doi de-a lungul timpului. Pentru mine a fost un mare privilegiu să am oportunitatea de a lucra împreună şi de ne consulta unul cu celălalt în multe ocazii”, a declarat Matteo Renzi.

Premierul italian şi-a exprimat tristeţea în faţa încheierii mandatului prezidenţial al lui Brack Obama, dar a afirmat că acesta “va rămâne în filele istoriei şi în inimile multora dintre noi”.

10.07 Un astronaut NASA a votat din spaţiu în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu, potrivit CNN. NASA a comunicat Yahoo News că Kimbrough a votat în cadrul alegerilor din 2016 din staţia spaţială în urmă cu câteva zile.

Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.

9.30 Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite au început simbolic, în mica localitate Dixville Notch din statul american New Hampshire, când şapte persoane au votat la miezul nopţii, dintre care patru pentru Hillary Clinton, informează site-ul postului France24. Încă din 1960, micuţa localitate din Munţii Apalaşi are onoarea de a da startul alegerilor prezidenţiale.

Clay Smith a fost primul alegător american care a votat în ziua alegerilor, la scurt timp după miezul nopţii dintre luni şi marţi.

Rezultatul votului a fost comunicat în doar câteva minute, candidata democrată Hillary Clinton obţinând patru voturi, republicanul Donald Trump a primit două voturi. Un al optulea vot, trimis prin procură, a fost invalidat pentru că era pe numele lui Mitt Romney, candidatul republican din anul 2012.

În afară de alte două sate din New Hampshire, care de asemenea votează în cursul nopţii, scrutinul începe oficial la 06:00 (13:00 ora României) pe coasta de est a Statelor Unite.

Cum s-a votat în cele trei localităţi din New Hampshire:

Dixville Notch

Hillary Clinton: 4 voturi

Donald Trump: 2 voturi

Gary Johnson: 1 vot

Millsfield

Trump: 16

Clinton: 4

Hart’s Location

Clinton: 17

Trump: 14

Johnson: 3

Rezultatele nu indică statistic un vot naţional.

9.00 Lady Gaga şi Jon Bon Jovi au apărut în ultima întrunire de campanie a candidatei Hillary Clinton, în Carolina de Nord, în timp ce Madonna a fost o apariţie surpriză la un concert pentru Democraţi, în New York’s Washington Square Park.

6.00 Mai mult de 218 milioane de americani sunt eligibili să voteze în cadrul alegerilor, însă doar aproximativ 145 de milioane s-au înscris pe listele de votanţi. Prezenţa de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2012 s-a situat la 61.8%.

Din totalul alegătorilor înscrişi, peste 41 de milioane deja şi-au exercitat votul anticipat, în săptămânile precedente zilei alegerilor.

Pe lângă preşedinte, alegătorii urmează să aleagă şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, unde Partidul Republican deţine controlul încă din 2010, având 247 reprezentanţi, faţă de cei 188 ai Partidului Democrat. Pentru a câştiga majoritatea, democraţii ar trebui să obţină 30 de noi mandate, informează site-ul postului CNN.

Senatul este acum controlat de republicani, însă situaţia s-ar putea schimba după alegeri, când urmează să fie aleşi 34 de noi senatori. Pentru a obţine majoritatea, democraţii au nevoie de patru noi senatori, în cazul în care Hillary Clinton câştigă alegerile prezidenţiale, pentru că vicepreşedintele este automat un membru al Senatului.

În plus, în nouă state, alegătorii se vor exprima pentru liberalizarea legislaţiei privind consumul de marijuana, iar locuitorii din statul american California îşi vor spune părerea în legătură cu o propunere privind folosirea prezervativelor şi a „altor măsuri de protecţie” în timpul realizării filmelor pentru adulţi.

În ultima zi de campanie, atât Hillary Clinton, cât şi Donald Trump au participat la o serie de mitinguri electorale în Carolina de Nord, Pennsylvania şi Michigan, considerate state cheie pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Aproximativ 33.000 de oameni au participat luni noapte la cel mai mare miting electoral al campaniei lui Hillary Clinton, ce a avut loc în Philadelphia. La acest eveniment au fost prezenţi Barack Obama şi Prima Doamnă Michelle Obama, dar şi artiştii Bruce Springsteen şi Jon Bon Jovi, scrie Reuters online.

“America a ajuns la momentul de reflecţie. Trebuie să vindecăm această ţară”, a declarat Hillary Clinton luni, cu o zi înaintea scrutinul prezidenţial.

La rândul său, Donald Trump a declarat în Florida că eventuala sa victorie va marca “sfârşitul sistemului corupt” de la Washington.

“Hillary Clinton este atât de falsă. Ne-am săturat să fim conduşi de oameni proşti”, a afirmat Trump, potrivit agenţiei Reuters, la un eveniment electoral desfăşurat în Sarasota (Florida).

Agenţia de ştiri The Associated Press estimează că numărul voturilor anticipate va depăşi 50 milioane, ajugând să reprezinte aproape 40% din totalul voturilor exprimate. În urmă cu patru ani, au fost înregistrate 46,2 milioane de voturi anticipate, reprezentând 35% din totalul voturilor exprimate în cadrul alegerilor prezidenţiale din acel an.

Cele mai recente sondaje de opinie publicate de Fox News şi ABC/Washington Post arată că Hillary Clinton ar avea un avans de 4% în faţa lui Donald Trump în preferinţele de vot, dar media din ultimele şapte zile efectuată de Institutul Real Clear Politics îi oferă un avantaj de doar 2%.

Hillary Clinton are 90% şanse să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite, se estimează în proiectul States of the Nation derulat de Reuters/Ipsos.

LEAVE A REPLY