Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare în dosarul “Case pentru generali”, în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.

Completul de cinci judecători condus de Livia Stanciu a respins apelul declarat de DNA și de inculpații din acest dosar, fiind menținută în mare parte sentința dată de un alt complet de magistrați în martie 2015.

Singura modificare a sentinței a fost faptul că Francisc Radici și Constantin Năstase, condamnați la câte 2 ani, 2 luni și 20 de zilei închisoare cu suspendare, nu vor mai trebuie să presteze 60 de zile în folosul comunității.

În rest, rămâne în vigoare sentința de la fond, respectiv condamnarea lui Corneliu Dobrițoiu la un an închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la fals intelectual, cu un termen de încercare de 3 ani.

În același dosar, general de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor, și gen. mr. (r) Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor, au fost achitați.

Alte condamnări rămase definitive: general locotenent în rezervă Sergiu Medar — un an închisoare cu suspendare, locotenent în rezervă Gheorghe Rotaru — un an și 6 luni cu suspendare, comandor în rezervă Gheorghe Gonciaruc — un an și 6 luni cu suspendare, colonel în rezervă Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct în rezervă Mihaela Matei — un an și 6 luni cu suspendare, general de brigadă în rezervă Corneliu Duță (comandant al Garnizoanei București la data faptelor) — un an și 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobrițoiu — 15.846 lei, Floarea Șerban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Năstase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei (achitați deja), Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duță — 280.934 lei.

Doi dintre cei cinci judecători din completul de judecată au făcut opinie separată, în sensul condamnării Floarei Șerban la închisoare cu suspendare și achitării altor inculpați, respectiv Corneliu Duță, Corneliu Dobrițoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Ionel Vizitiu și Mihaela Matei, pentru toate infracțiunile pentru care au fost trimiși în judecată.

În septembrie 2013, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, și participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

 

Continuarea pe : www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY