Miniștrii afacerilor externe din Asociația Națiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) și-au retras comunicatul care exprima ‘gravele lor preocupări’ față de zona disputată din Marea Chinei de Sud, a anunțat marți Malaezia, potrivit AFP.

Acest mesaj, cu ton neobișnuit de tare, constituia un semnal diplomatic ferm adresat Chinei, care găzduia o reuniune specială a șefilor diplomației din ASEAN.

‘Trebuie să retragem comunicatul miniștrilor afacerilor externe din ASEAN pentru că există modificări urgente care să i se aducă’, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomației malaeziene.

Ea a precizat că secretariatul ASEAN aprobase inițial difuzarea comunicatului, avertizând ulterior ministerul că acesta este retras.

Malaezia publicase acest comunicat cu patru ore mai devreme, după reuniunea care se ținea la Kunming (sud-vestul Chinei).

‘Ne exprimăm gravele preocupări asupra evoluției recente și actuale, care a erodat încrederea, întărit tensiunile și care este susceptibilă să compromită pacea, securitatea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud’, afirma comunicatul, fără să acuze direct Beijingul.

Motivele retragerii comunicatului rămân neclare, în măsura în care termenii utilizați erau similari celor întrebuințați și în alte comunicate recente ale ASEAN.

Beijingul, avansând motive istorice, revendică suveranitatea asupra cvasitotalității Mării Chinei de Sud, regiune bogată în resurse și crucială pentru comerțul mondial.

Pentru a-și sprijini pretențiile, China a efectuat lucrări enorme de ridicare a terenului, construind insule artificiale și piste de aterizare care pot primi avioane militare.

Aceste operațiuni sunt dezaprobate de alte țări riverane, în special de Vietnam, Filipine, Malaezia și Brunei, care au și ele revendicări în zonă, unele dintre acestea suprapunându-se.

Această declarație a ASEAN survine înaintea unei decizii juridice iminente a Curții permanente de arbitraj de la Haga, sesizată de Filipine împotriva Chinei.

Dar Beijingul a anunțat deja că nu va recunoaște decizia curții, asigurând că poziția sa este ‘conformă dreptului internațional’ și ‘nu se va schimba’.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY