Astronautul britanic Tim Peake a alergat duminică distanța maratonului de la Londra pe o bandă rulantă instalată la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), la 400 de kilometri deasupra Pământului, concomitent cu miile de maratoniști din capitala britanică, transmite luni AFP.

Tim Peake a spus numărătoarea inversă într-un mesaj video, când alergătorii de la Londra se pregăteau să ia startul. “Hello, Londra! Gata de alergare?”, a întrebat el. Astronautul, care a purtat greutăți pentru a compensa lipsa gravitației în spațiu, a afirmat într-un mesaj trimis după cursă că a parcurs cei 42 de kilometri ai maratonului în timp ce ISS a făcut un traseu de 100.000 de kilometri.

Tim Peake este al doilea astronaut care aleargă clasica distanță în spațiu, după Sunita Williams, care a alergat maratonul de la Boston în 2007 în 4 ore, 23 de minute și 10 secunde. Astronautul britanic a bătut acest record, terminând cursa în 3 ore, 35 de minute și 21 de secunde, potrivit unei estimări postate pe site-ul Agenției Spațiale Europene (ESA).

Cartea Recordurilor a consemnat performanța, scriind pe site-ul său că este “în măsură să confirme că astronautul ESA Tim Peake a înregistrat un nou record… la cel mai rapid maraton pe orbită”.

Peake (44 de ani) s-a antrenat la bordul ISS pentru maraton. Primul britanic de la bordul stației, el și-a început misiunea de șase luni în decembrie. “A fost o experiență de neuitat”, a comentat astronautul într-o declarație difuzată de organizatorii competiției.

La maratonul de duminică de la Londra, kenyanul Eliud Kipchoge și-a păstrat titlul, parcurgând distanța în 2 ore, 3 minute și 4 secunde.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY