Augustin Lază a confirmat, pentru MEDIAFAX, că şi-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că pentru ca solicitarea de pensionare să fie discutată în Secţia de procurori trebuie obţinute relaţii de la Inspecţia Judiciară, respectiv de verificat dacă Augustin Lazăr nu are acţiuni disciplinare exercitate, şi de la Parchetul General, dacă nu are începute cercetări penale în ceea ce-l priveşte, precizând că miercuri au fost cerute aceste informaţii de la Inspecţia Judiciară.

Mandatul lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se încheie în 27 aprilie.

El şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiţiei condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi nu au îndeplinit condiţiile pentru a conduce Ministerul Public, aşa că procedura a fost reluată.

Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuţiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiţionată şi-au făcut fracţia de pedeapsă, conform legii, şi că nu decide eliberarea sau nu a deţinuţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here