Traian Băsescu a declarat că există erori în raportul MCV şi îi dă dreptate preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în privinţa modului în care funcţionează imunitatea, precizând însă că, pe de altă parte, Parlamentul trebuie să aibă criterii clare când votează cererile Justiţiei.

Fostul preşedinte a remarcat că în Raportul MCV există o eroare, pentru că se precizează că parlamentarii au imunitate în faţa urmăririi penale.

“Aici, îmi pare rău, îi dau dreptate lui Tăriceanu. Este o eroare grosolană! Parlamentarii nu au imunitate în faţa începerii urmăririi penale, doar la arestare au (…) Se rămâne pe eticheta pusă de televiziuni: a fost împiedicată urmărirea penală împotriva parlamentarilor (…) Este o confuzie, chiar în raport, care este neconstituţională, parlamentarii în România nu au imunitate la începerea urmăririi penale, doar la arestare (…) însă se spune altceva: <<deşi majoritatea cererilor au fost admise, rămâne valabil faptul că răspunsul Parlamentului la solicitările DNA este lipsit de criterii obiective, în baza cărora să se furnizeze o justificare clară şi consecventă în fiecare caz, la arestări în special>>. Deci, atenţie, că s-a schimbat fundamental o nuanţă. Spune, când refuzaţi, vrem să ştim că aveţi nişte criterii aplicabile tuturor, nu la unii refuzaţi, la alţii nu (…) O să vă spun de ce este extrem de important. Raportul MCV nu mai respinge ideea refuzului, mai ales că îl coroborează cu arestări etc, dar zice: drag, parlamentar al României, fă nişte criterii ca să ştim când eşti de acord sau nu”, a precizat, duminică, Traian Băsescu, la B1Tv.

Traian Băsescu a făcut un apel către Parlament să modifice de urgenţă Codul Penal, aşa cum se cere şi în raportul MCV.

”E o poveste mai largă cu modificările la Codul Penal, în care se spune şi că au fost unele tentative, lucru care nu e în regulă, dar şi că sunt unele modificări care trebuiesc făcute (…) Curtea Constituţională a declarat necostituţionale 39 de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Din câte ştiu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instanţe şi sunt la analiză la Curtea Constituţională (…) Spre exemplu, eu, dacă aş fi Parlament, punem între ghilimele, că nu pot fi eu Parlament, dar dacă aş fi Parlament aş trece urgent, pentru că sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligaţia să aducă la zi legile, în urma hotărârilor Curţii Constituţionale, în 45 de zile şi asta reproşează raportul MCV: fraţilor, v-a trecut şi vacanţa de vară şi nu v-aţi apucat (…) Toată lumea spune: nu vă atingeţi de Coduri! O spune chiar MCV: aduceţi la zi Codurile, măcar ceea ce Curtea Constituţională a constatat a fi neconstituţional”, a mai declarat fostul preşedinte.

Sursa: www.mediafax.ro

LEAVE A REPLY