Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că șeful statului, Klaus Iohannis, trebuia să fie prezent la evenimentul de la Deveselu, pentru că acolo s-a aflat și secretarul general NATO, care are rang de șef de stat.

“România a intrat într-o altă etapă a importanței sale strategice pentru NATO. Acum este parte a unui sistem. Pentru că nu sunt doar rachetele de la Deveselu. (…) România a intrat deja într-un sistem global de care depinde securitatea Europei. Prezența la Deveselu a secretarului general NATO impunea prezența președintelui, pentru că secretarul general NATO are rang de șef de stat”, a afirmat Băsescu duminică la România TV.

Întrebat de ce nu a fost la Deveselu, Băsescu a spus: “Americanii sunt pragmatici. De ce să își complice existența cu un fost președinte când avea un președinte în funcție care s-ar fi putut supăra, un premier în funcție care ar fi putut fi mai mult sau mai puțin deranjat (…) Nu cred că aveam eu ce căuta acolo la o ceremonie care nici măcar nu a fost de operaționalizare a scutului, care a fost anul trecut. Acum a fost transferul de la controlul americano-român la control NATO. Sistemul tot a intrat sub comandă NATO”.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat joi în prezenta premierului Dacian Cioloș și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY