Premierul Dacian Ciolos sustine o conferinta de presa la Palatul Victoria din Bucuresti, luni, 1 februarie 2016. GABRIEL PETRESCU / MEDIAFAX FOTO

De la preluarea mandatului de premier, independent politic, dependent însă de susţinerea unei majorităţi parlamentare, Cioloş a evitat să-şi ostilizeze partidele, dar şi opinia publică, receptiv la solicitările de a veni în faţa Legislativului şi dispus la concesii, începând cu programul de guvernare

În urmă cu şase luni, pe fondul demisiei lui Victor Ponta din fruntea Executivului ca urmare a protestelor declanşate de tragedia de la Colectiv, preşedintele Klaus Iohannis îl nominaliza pe fostul comisar european Dacian Cioloş pentru a forma un nou cabinet, un executiv format din tehnocraţi.

La 15 noiembrie 2015 Dacian Cioloş a prezentat lista miniştrilor propuşi, 22 la număr.

Nici nu trecuse de etapa parlamentară, că Dacian Cioloş a fost nevoit să retragă două dintre persoanele nominalizate iniţial – Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii, respectiv Cristina Guseth de la Ministerul Justiţiei. Primul a fost retras după ce, pe Facebook, au început să circule fotografii în care Andrei Baciu apărea în lenjerie intimă, ca model, în timp ce reprezentaţia Cristinei Guseth din timpul audierilor nu s-a ridicat la nivelul aşteptat.

“Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere”, a anunţat Dacian Cioloş, pe Facebook, la o oră după miezul nopţii.

Pe 17 noiembrie 2015 guvernul condus de Dacian Cioloş a fost învestit cu voturile PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ale minorităţilor naţionale, în timp ce ALDE şi PMP nu au susţinut Cabinetul tehnocrat.

“Partidele să îşi asume, nu să culpabilizeze Guvernul”

Înainte de a ajunge la şefia Executivului, Cioloş a condus Ministerul Agriculturii în guvernul Călin Popescu Tăriceanu. În 2009, a fost numit şef al Comisiei prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în Agricultură. Un an mai târziu a fost desemnat comisar european pentru agricultură.

De la preluarea mandatului de premier, independent politic, dar dependent de susţinerea unei majorităţi parlamentare, Cioloş a încercat în permanenţă să evite a-şi ostiliza partidele, fiind extrem de receptiv la solicitările de a veni să dea explicaţii în faţa Legislativului şi dispus la concesii care au început chiar prin modificarea programului său de guvernare.

Un episod relevant este cel referitor la alegerea primarilor, în condiţiile în care una dintre principalele misiuni ale Cabinetului său este gestionarea scrutinului local şi a celui legislativ din acest an. Iniţial, în programul de guvernare trimis Parlamentului odată cu lista miniştrilor, Cioloş a menţionat ca prioritate alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După runda de negocieri cu grupurile parlamentare, înaintea votului de învestire, prevederile referitoare la modificarea legii electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin au fost eliminate din varianta finală a programului de guvernare.

De asemenea, Cioloş a refuzat ulterior să dea curs solicitărilor PNL privind emiterea unei OUG sau asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în condiţiile în care PSD a ameninţat cu boicotarea scrutinului.

“Partidele care doresc modificarea legislaţiei trebuie să îşi asume această dezbatere şi să o conducă, nu culpabilizând guvernul. (…) Eu înţeleg aşteptările cetăţenilor care doresc revenirea la două tururi. Pe de altă parte eu, în calitate de prim ministru şi om de stat, consider că trebuie să ţin guvernul departe de dispute politice înainte de campania electorală”, declara Cioloş, în februarie.

Liberalii, care în 2015 au votat legea în forma actuală, au atacat ulterior hotărârea guvernului privind data alegerilor locale, în speranţa că dosarul va ajunge la Curtea Constituţională pentru tranşarea problemei.

 

Continuarea pe : www.mediafax.ro

 

LEAVE A REPLY