Dezvoltarea unei serii de metode de generare și modificare a proteinelor pentru obținerea unei game largi de produse, de la combustibili până la medicamente, i-a adus cercetătoarei americane Frances Arnold premiul Finnish Millenium Technology în valoare de 1 milion de euro, scrie agenția DPA.

Cercetătoarei americane Frances Arnold i-a fost astfel recunoscut demersul pentru lansarea domeniului ”evoluție îndrumată” care folosește puterea biologiei și a evoluției pentru rezolvarea a numeroase probleme importante, deseori înlocuind tehnologii mai puțin eficiente și care câteodată sunt nocive.

”Metoda este folosită de laboratoarele și companiile din întreaga lume pentru procese care sunt costisitoare sau care utilizează materii prime în stare brută în producția combustibililor, a produselor din hârtie, a produselor farmaceutice, a celor textile și a chimicalelor agricole”, se arată în comunicatul Academiei Finlandeze de Tehnologie.

Frances Arnold, 59 de ani, este prima femeie care câștigă acest premiu de la data instituirii sale în 2004. Această distincție recunoaște inovațiile în domeniul tehnologiei care sporesc calitatea vieții oamenilor.

“Evoluția este cea mai puternică metodă în domeniul ingineriei din lume și ar trebui să o folosim pentru a găsi noi soluții biologice pentru problemele actuale”, a transmis Frances Arnold într-o declarație.

Născută la Pittsburgh, Frances Arnold a obținut în 1985 doctoratul în inginerie chimică la Universitatea din California, Berkeley. Anul următor s-a alăturat Caltech (California Institute of Technology din Pasadena), unde în prezent este profesor de inginerie chimică, bioinginerie și biochimie.

Premiul este decernat la fiecare doi ani de zile. Primul câștigător a fost Tim Berners-Lee, inventatorul internetului. Pentru ediția din acest an organizatorii au menționat că au fost 79 de nominalizări. În 2014, premiul a fost decernat cercetătorului britanic Stuart Parkin pentru descoperirile sale în domeniul sporirii capacităților de stocare a datelor. Academia Finlandeză de Tehnologie este o instituție independentă, care a fost înființată de statul finlandez și de industria finlandeză.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY