Capsula fără astronauți la bord Cygnus a părăsit Stația spațială internațională (ISS) marți, conform programului, la trei luni după ce a furnizat 3,4 tone de materiale și hrană, urmând să facă obiectul unei experiențe destinate să măsoare efectele unui incendiu în imponderabilitate, relatează AFP.

Incendiul la scară naturală, care va fi declanșat voluntar de la distanță de specialiști ai NASA, este fără precedent într-o navă spațială aflată pe orbită. El va oferi date considerate prețioase pentru siguranța actuală și viitoare a echipajelor de astronauți, afirmă NASA.

Cygnus, realizată de firma Orbital ATK, a fost încărcată cu 2 tone de deșeuri și a fost desprinsă de brațul de manipulare la distanță al Stației la 13h30 GMT, a precizat NASA. Când capsula se va îndepărta îndeajuns de ISS, la circa cinci ore de la desprindere, experții NASA vor declanșa voluntar un incendiu la bord, pentru a evalua mărimea flăcărilor, propagarea lor, a măsura căldura degajată și emisiile de gaze în imponderabilitate.

Prin această experiență numită “Saffire 1”, inginerii agenției spațiale americane vor putea determina limitele inflamabilității în microgravitație a mai multor materiale utilizate pe navele spațiale. Datele îi vor ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă felul în care microgravitația și o cantitate limitată de oxigen afectează mărimea flăcărilor.

Experiența este considerată crucială pentru începerea elaborării celor mai bune sisteme de detectare a incendiilor în navele spațiale și a noilor echipamente de protecție pentru astronauți. Datele, inclusiv imagini video de înaltă definiție, vor fi transmise centrului de control al NASA de la Houston (Texas, sud).

Cygnus urmează să mai lanseze marți cinci nanosateliți “LEMUR CubeSats”, care fac parte dintr-o constelație de sateliți de urmărire a traficului maritim și a vremii. Capsula va rămâne pe orbită până în 22 iunie, când motoarele sale orbitale vor fi activate în două rânduri pentru a-i încetini viteza și a o coborî în atmosferă, unde se va dezintegra deasupra Oceanului Pacific.

Materialele și echipamentele livrate de Cygnus în luna martie au permis efectuarea unor experimente științifice pentru NASA și alte entități de cercetare în domeniile biologiei, biotehnologiei, științelor fizice și ale Pământului. Cercetările în condiții de microgravitație vor ajuta la pregătirea unei misiuni cu oameni la bord spre Marte.

Cygnus a fost lansată în 22 martie la bordul unei rachete Atlas V de către firma United Launch Alliance de la Cap Canaveral (Florida, sud-est), amintește AFP.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY