Christine Lagarde, directoarea generală FMI, vinovată de “neglijenţă” dar cu pedeapsa suspendată

0
170
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures as she speaks about the global economy at the Johns Hopkins School of Advanced International Studies in Washington April 2, 2014. The European Central Bank should ease monetary policy to combat the risk of "low-flation" that could crimp euro zone output and consumer spending, the head of the International Monetary Fund said on Wednesday. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS EDUCATION) - RTR3JO26

Christine Lagarde, directoarea generală a FMI şi fost ministru francez al Economiei între 2007 şi 2011, a fost găsită vinovată de « neglijenţă » în dosarul arbitrajului favorabil de care a beneficiat omul de afaceri Bernard Tapie. Lagarde a fost însă dispensată de pedeapsă de Curtea de justiţie a Republicii, cea care-i judecă pe foştii responsabili guvernamentali pentru crimele şi delictele comise în timpul mandatului lor.

Cei trei magistraţi, şase deputaţi şi şase senatori care formează Curtea de justiţie a Republicii nu au urmat rechizitoriul Parchetului care cerea achitarea fostului ministru. Christine Lagarde risca maximum un an închisoare şi 15 mii de euro amendă.

Curtea a considerat că Lagarde a acţionat cu neglijenţă în momentul arbitrajului favorabil de care a beneficiat în 2007 Bernard Tapie. In aceea procedură, omul de afaceri, în conflict cu fosta bancă publică Crédit Lyonnais, obţinuse câştig de cauză, adică 400 de milioane de euro. « Christine Lagarde a fost neglijentă întrucât nu şi-a exersat dreptul de recurs în anulare a acelei sentinţe arbitrale » scrie Curtea de justiţie a Republicii. O curte care o scuteşte însă pe actuala directoare generală a Fondului monetar internaţional de orice pedeapsă.

Christine Lagarde, care nu a asistat la citirea sentinţei fiind obligată să se întoarcă la sediul FMI din Washington, nu şi-a legat niciodată soarta judiciară de destinul în fruntea organizaţiei internaţionale. O instituţie care dealtfel nici nu prevede o demisie automată în caz de condamnare.

LEAVE A REPLY