Sursa foto: MEDIAFAX

Premierul Dacian Cioloş a afirmat că în timpul întâlnirii cu preşedintele Petro Poroşenko a “simţit foarte clar” dorinţa Ucrainei de a continua eforturile de conectare energetică cu reţelele româneşti de gaze şi electricitate, dar este nevoie ca să se implice în proiect companiile româneşti.

“Am avut zilele trecute o întâlnire cu preşedintele Poroşenko şi cu câţiva miniştri şi am înţeles şi simţit foarte clar dorinţa Ucrainei de a continua eforturile de conectare energetică cu reţeaua românească atât pentru gaze, cât şi pentru electricitate şi există din acest punct de vedere o dorinţă bilaterală de a căuta resurse pentru a realiza această conectare, stimulând şi companiile româneşti de electricitate să se implice în acest proiect”, a anunţat premierul, marţi, în discursul susţinut la o conferinţă pe teme energetice.

Săptămâna trecută, Petro Poroşenko a făcut o vizită oficială la Bucureşti, având întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş.

Uniunea Europeană trebuie să finanţeze interconectarea energetică a statelor din parteneriatul estic, pentru ca dorinţa ca aceste ţări să rămână conectate la Europa să nu rămână doar la nivel declarativ, a spus premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că România ar trebui să devină un “hub energetic”.

Premierul a făcut aceste afirmaţii în contextul în care sublinia importanţa faptului că UE a ales să finanţeze proiectul BRUA( interconectarea energetică a vestului Europei cu Bulgaria, România, Ungaria şi Austria) şi aprecia că UE trebuie să finanţeze şi alte proiecte de acest gen cu statele din estul Europei.

“Dincolo de BRUA, e important pentru noi să asigurăm conectările cu Republica Moldova şi cu Ucraina. Pentru conectarea cu Republica Moldova, România a făcut deja eforturi şi ele au fost susţinute şi de Comisia Europeană şi facem demersuri ca implicarea Comisiei să continue, pentru că dincolo de abordarea politică cu Republica Moldova, cred eu că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu ţările din parteneriatul estic şi din acest punct de vedere interconecatrea energetică cu Republica Moldova, precum şi cu Ucraina presupun investiţii pe care UE trebuie să le asume pentru ca dorinţa ca aceste ţări să rămână conectate la Europa să nu rămână doar la nivel declarativ”, a spus premierul la conferinţa privind Securitatea alimentară şi energetică în zona Mării Negre, marţi, la Institutul Bancar Român, unde a participat alături de comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete.

Cioloş a amintit că România are o poziţie geo-strategică importantă la Marea Neagră, că deţine resurse de petrol, gaze şi un potenţial de energie electrică ceea ce îi conferă calitatea de exportator, dar a subliniat importanţa existenţei şi a unor reţele şi conducte de transport al energiei.

“E importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina şi Republica Moldova, pentru ca România să poată să devină un hub energetic. E important şi parteneriatul cu Turcia, dar şi cu ţări precum Kazahstan, Tukmenistan pentru ca resursele care se găsesc în zona Caspică în momentul de faţă să poată să găsească conectare cu Europa de Sud-Est şi din acest punct de vedere eforturile trebuie să continue din partea statelor membre ale Uniunii Europene din această zonă” a mai spus şeful Executivului.

Sursa: MEDIAFAX

LEAVE A REPLY