cpi

CPI reprezintă jurisdicţia penală abilitată să judece persoanele acuzate de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un document în care prezintă ‘intenţia Rusiei de a-şi retrage semnătura de pe Statutul de la Roma’. Este vorba de tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale. In anul 2000, Moscova a semnat acest tratat dar fără să îl fi ratificat vreodată. Rusia se afla în colimatorul Curţii Penale Internaţionale care a decis în luna ianuarie să lanseze o anchetă asupra crimelor de război comise în perioada conflictului între Georgia şi Rusia, în august 2008. Intr-un comunicat, Ministerul rus de Externe a reproşat CPI că ‘s-a axat asupra posibilelor crime ale soldaţilor ruşi şi aliaţilor lor şi că nu a anchetat infracţiunile savârşite de trupele georgiene’.

Totodată, Curtea a anunţat că a deschis o anchetă şi asupra evenimentelor pro-europene din 2013 de pe Maidan, din Ucraina şi conflictul care a urmat în estul ţării, unde Moscova a fost acuzată că a susţinut militar separatiştii pro- ruşi. Acum, Rusia reproşează instanţei că ‘nu este cu adevărat independentă’ şi că ‘nu s-a ridicat la nivelul speranţelor. De fapt, în cei 14 ani de activitate, Curtea nu a pronunţat decât patru verdicte şi a cheltuit mai bine de un miliard de dolari’, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe. Statele Unite şi China nu sunt membre ale CPI.

LEAVE A REPLY