Cu o zi înainte de flagrantul lui Copaci, acesta ar fi “încasat” 19.000 euro pentru contractul semnat cu un laborator de analize u 1.000 euro au fost apoi “livraţi” lui Mihail Copaci, care a fost apoi “săltat” din parcarea de la mall u cine sunt însă ceilalţi trei “pioni” din circuitul şpăgii

Florin Pădurariu, managerul Spitalului Adjud, este la rândul său cercetat penal pentru luare de mită într-un dosar al DNA, despre care oficialii acestei instituţii spun că ar fi distinct de cel în care a fost arestat Mihail Copaci. Directorul demisionar al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a picat în cursa întinsă de procurori şi de managerul de la Adjud după ce Pădurariu însuşi ar fi încasat, cu o zi mai înainte de flagrantul din Focşani, o mită de 19.000 euro. Chiar dacă nu au confirmat că Pădurariu este denunţătorul lui Copaci, DNA a confirmat că acesta este cercetat distinct pentru luare de mită şi că este pus sub control judiciar. “Într-un dosar diferit de cel menţionat în cererea dvs., procurorii anticorupţie au dispus, faţă de persoana la care faceți referire, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei, nu pot fi oferite”, ne-a precizat Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA. Conform informaţiilor pe surse, flagrantul de la Adjud a avut loc în biroul managerului Pădurariu, după ce acesta a primit suma de 19.000 euro de la un furnizor de servicii medicale (servicii de laborator) care se afla în contract cu unitatea spitalicească. Prins cu banii primiţi drept mită, Pădurariu le-ar fi spus procurorilor că este doar intermediar în circuitul acestor bani, care urmau să ajungă la mai multe persoane. Una dintre ele ar fi fost Mihail Copaci, care, în calitate de preşedinte- director general al CAS Vrancea, ar fi primit din luna martie 2015, în fiecare lună, circa 2400 euro pentru a asigura “bugetarea corespunzătoare” a serviciilor medicale ale spitalului.

Copaci ”calicul”

Există informaţii că, pentru a scăpa cu faţa curată, Pădurariu a pus mâna pe telefon şi a sunat mai multe persoane la care urmau să ajungă cel puţin o parte dintre banii primiţi. Singurul care a acceptat să se întâlnească cu managerul de la Adjud a fost Mihail Copaci. După ce a stabilit locul întâlnirii, şeful băncii sanitare a mers şi a luat plicul cu cei 1.000 euro, după care a fost “săltat” de procurorii anticorupţie.  Duminică, pe 29 februarie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Mihail Copaci pentru luare de mită, decizia fiind menţinută joi de Curtea de Apel Bucureşti. Rămâne însă, cel puţin o întrebare: cine sunt ceilaţi trei “pioni” pe care Pădurariu i-a sunat pentru a le dovedi procurorilor DNA că banii “curgeau” în circuitul mitei pentru servicii medicale? Nici la acest moment, procurorii DNA nu au comunicat despre situaţia de fapt care a dus la arestarea lui Copaci şi la punerea sub control judiciar al lui Pădurariu, invocând caracterul nepublic al fazei de urmărire penală.

De ce însă DNA aplică însă un tratament diferit în acest caz faţă de situaţii numeroase în care a comunicat din proprie iniţiativă informaţii despre reţineri şi ulterior arestări ale unor persoane importante (poliţişti, miniştri, directori, judecători etc.). De ce oare, în acele cazuri, nu se aplică aceleaşi principii invocate în răspunsul DNA cu privire la motivul pentru care a refuzat să pună la dispoziţia presei, LA CERERE, informaţii legate de aceste două cazuri, infirmând vehement existenţa vreunei anchete penale? Din păcate pentru transparenţa de care DNA vrea să dea dovadă în combaterea şi pedepsirea faptelor de corupţie, cele întâmplate ulterior celor două acţiuni de flagrant de la Adjud şi Focşani lasă un mare semn de întrebare legat de activitatea acestei instituţii!

Sursa: Ziarul de Vrancea

LEAVE A REPLY