Tusk a salutat nominalizarea Ursulei von der Leyen la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene: „Sunt foarte fericit pentru asta. La urma urmei, Europa este o femeie. Cred că a meritat să aşteptăm pentru  un astfel de rezultat”.

Acum decizia aparţine Parlamentului European, care trebuie să aprobe nominalizarea Ursulei von der Leyen cu o majoritatea absolută.

„Nu sunt un profet, nu este treaba mea să evaluez care sunt şansele reale de a obţine succes în Parlament”, a mai spus Tusk în legătură cu viitoarea decizie a Parlamentului European.

Preşedintele în funcţie al Consiliului European a mai afirmat că liderii europeni „vor face totul pentru a convinge” Parlamentul European „să sprijine acest proiect”.

Charles Michel, premier al Belgiei, a fost nominalizat pentru postul de preşedinte al Consiliul European.

Christine Lagarde a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus oficial Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.

Tusk a mai spus că experienţa lui Charles Michel în funcţia de prim-ministru al Belgiei îl face „o persoană ideală pentru a crea un consens în cadrul Consiliului European”. 

Liderul european a mai declarat că von der Leyen a fost de acord să-i nominalizeze la funcţia de vicepreşedinţi ai Comisiei Europene pe Frans Timmermans şi Margrethe Vestager, candidaţii a două din marile partide paneuropene din Parlamentul European.

La rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, a transmis că: „Soluţia pe care am găsit-o este una bună. Ursula von der Leyen are o vastă experienţă în apărare şi politici sociale. Cred că ar fi în interesul Parlamentului European să aprob acest lucru – deşi sunt trist că procesul spitzenkandidaten a suferit un regres”, informează publicaţia The Independent.

Juncker s-a referit la sistemul de tip „primul candidat” (Spitzenkandidat) care prevede ca fiecare formaţiune paneuropeană să desemneze câte un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.