Firma de avocatură panameză Mossack Fonseca este un simplu executant, ultima verigă din lan­ţul imoral al ascunderii ba­ni­lor şi averilor în paradisuri fis­cale.

Banii nu pot circula fără bănci, iar nume mari, precum HSBC din Marea Britanie, Société Générale din Franţa şi Raiffeisen din Austria sunt implicate ală­turi de sute de politicieni, celebrităţi şi oameni de afaceri din întreaga lume în scandalul provocat de scur­gerea masivă de informaţii de la avocaţii panamezi.

Politicienii vin şi pleacă, sunt judecaţi sau nu pentru reuşitele lor, pentru fapte imorale sau ilegale în funcţie de tăria societăţii din care vin. Însă băncile rămân, iar tuturor le place să urască băncile.

Informaţiile scurse de la Mossack Fonseca au potenţialul de a crea mari dureri de cap industriei financiare globale, scrie Bloomberg.

Lumea a aflat, din diverse scandaluri şi anchete, că aceleaşi bănci care au adus economia  globală în pragul colapsului au recurs la diverse practici fără scrupule: manipularea ratelor de referinţă, a preţu­rilor materiilor prime, minţirea clienţilor şi spălarea banilor cartelurilor mexicane de droguri, notează The Guardian. Mulţumită scurgerilor de informaţii Lux Leaks despre facilităţile privind taxele oferite companiilor de băncile şi de statul luxemburghez şi de la HSBC despre cum această bancă şi-a ajutat clienţii, unii dintre ei români, să-şi ascundă banii în Elveţia, lumea a învăţat mult, mult mai multe despre eforturile pe care le face elita pentru a nu plăti taxe.

O inspecţie rapidă a documentelor publice ale unora dintre cele mai mari bănci din lume arată cu uşurinţă cât de integrate în sistemul bancar global sunt paradisurile fiscale.

Un exemplu este HSBC. Subsidiarele din Monaco şi Elveţia au cerut firmei Mossack Fonseca să înfiinţeze peste 2.300 de companii offshore pentru clienţii lor în 40 de ani, potrivit Consorţiului internaţional pentru Jurnalism de investigaţie. Cel mai recent raport anual al HSBC arată că banca are mai mult de o sută de entităţi diferite active în ţări considerate de OCDE ca fiind paradisuri fiscale offshore. Chiar şi directorul executiv al HSBC Stuart Gulliver a folosit o companie din Panama, înfiinţată de Mossack Fonseca, pentru a ascunde că el este proprietarul unui cont personal deschis de HSBC în Elveţia, potrivit The Wall Street Journal. Gulliver le-a explicat parla­mentarilor britanici că a vrut să ascundă mărimea bonusurilor sale de curiozitatea colegilor şi că nu el a ales această structură.

Citeste mai departe pe Ziarul Financiar

 

LEAVE A REPLY