După ce hashtag-ul #faceappchallenge a devenit viral luni, Joshua Nozzi, un dezvoltator de software, i-a avertizat pe oameni să „aibă grijă cu FaceApp, pentru că aplicaţia preia imediat pozele fără aprobare”. Unele publicaţii au distribuit afirmaţiile lui, astfel stârnind panică în rândul utilizatorilor.

Îngrijorările au luat amploare atunci când oamenii au observat că aplicaţia este, de fapt, rusească. „Aplicaţia pe care tu o descarci de bună voie şi îi permiţi acces la datele feţei tale este deţinută de o companie cu sediul în Saint-Petersburg, Russia,” a scris pe Twitter jurnalistul Charlie Warzel, de la The New York Times.

Cu toate acestea, până miercuri, lucrurile s-au calmat puţin. Un expert de securitate cibernetică, care foloseşte pseudonimul Elliot Alderson, a verificat aplicaţia şi a observat că aceasta nu preia întreaga galerie foto prezentă pe telefoanele utilizatorilor, ci doar poza care trebuie modificată. Acest lucru este de aşteptat de la orice aplicaţie de acest fel. Alderson a spus pentru The Guardian  că nu a putut găsi dovezi care să justifice faptul că aplicaţia fură toate datele de pe telefoane. În schimb, FaceApp preia doar ID-ul telefonului şi modelul acestuia. Lucru care este, din nou, de aşteptat. Motivul pentru care aplicaţia a stârnit atât de multe controverse, afirmă Alderson, este din cauza temerilor cu privire la Rusia.

Reprezentanţii aplicaţiei au răspuns oficial controverselor, susţinând că FaceApp „ar putea stoca” unele fotografii încărcate pe cloud, „din motive de performaţă şi trafic”. De asemenea, reprezentanţii au declarat că echipa principală este situată în Rusia, dar datele nu sunt transferate acolo.

În timp ce mai multe informaţii au ieşit la suprafaţă despre aplicaţie, Nozzi, dezvoltatorul care a „sunat alarma” despre o „posibilă provenienţă nefastă” a aplicaţiei, şi-a cerut iertare public şi a şters mesajele negative publicate pe pagina sa de Twitter. Wurzel a şters şi el mesajele, afirmând că comentariile sale au fost interpretate greşit.

Ar putea, deci, să însemne că totul este în regulă acum? Suntem liberi să participăm în provocarea #faceappchallenge fără să ne facem griji? Nu chiar. Potrivit termenilor şi condiţiilor de utilizare, atunci când o persoană foloseşte aplicaţia, FaceApp primeşte accesul „global, etern şi irevocabil” la galeria foto a telefonului. Chiar dacă acest lucru ar putea suna îngrijorător, trebuie menţionat faptul că fiecare aplicaţie prezentă pe piaţă beneficiază de un astfel de acces.

Aşadar, morala acestei poveşti este că nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult o aplicaţie rusească. Totuşi, ar trebui să ne îngrijoreze totul din jurul nostru. Doar ce am început să înţelegem cu adevărat că trăim într-un „iad cibernetic” şi că propriile noastre feţe nu ne mai aparţin, aceaste fiind folosite, din păcate, în scopuri comerciale.