Pachetul financiar plătit deja pe schemele pe suprafață aferente anului 2015 se ridică la 373 de milioane de euro, iar în prezent pregătim plata pe înverzire, de 530 de milioane de euro la nivel național, data fezabilă din punct de vedere tehnic fiind între 12 și 14 mai 2016, a declarat pentru AGERPRES Florin Marius Faur, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

“Până la această dată avem făcute plăți efective la un număr de 747.000 de fermieri, iar pachetul total plătit este de 373 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este o perioadă extrem de importantă pentru noi, deoarece suntem deja în curs de pregătire a pachetului de înverzire. Este un pachet financiar de 530 de milioane de euro la nivel național. Practic, la momentul acesta, data pe care o avem fezabilă din punct de vedere tehnic este undeva între 12 și 14 mai 2016. Procesul de autorizare și de plată va merge însă extrem de rapid, pentru că tot ce este plătit deja, doar se va întoarce tehnic în sistemul informatic, vor fi recalculate și reautorizate la plată și nu vor mai trece prin toate tipurile de verificări pe care le-au făcut colegii mei la nivel de teritoriu. Este vorba de majoritatea fermierilor care au primi deja banii, la care se vor mai adăuga ce vom mai autoriza în cursul săptămânii viitoare pe partea de plată de bază, de ANT, de tineri fermieri și plată distributivă. Cuantumul pe înverzire ajunge undeva la 60 de euro pe hectar”, a precizat Faur.

Șeful APIA a menționat că, în paralel, se lucrează și la demararea plăților pentru zonele defavorizate, unde există în jur de 400.000 de beneficiari.

“Intenționăm deja să demarăm și plățile pentru zonele defavorizate, aici sunt undeva la 400.000 de beneficiari. Din punct de vedere instituțional și strategic vom încerca să abordăm în paralel și în același timp atât plata pentru înverzire, cât și plata pentru zone defavorizate. Ca să nu avem un dublu efort pe același fermier, vrem să le punem la pachet, să facem calculul de autorizare pentru ambele scheme”, a subliniat Faur.

 

Continuarea pe : www.agerpres.ro

 

 

LEAVE A REPLY