Cea mai mare planetă descoperită vreodată în afara sistemului solar orbitează în jurul a două stele, la o distanță de aștrii săi care o face potențial locuibilă, transmite luni AFP.

Descoperirea, efectuată cu telescopul orbital american Kepler, a fost anunțată luni la conferința American Astronomical Society, care se desfășoară în cursul acestei săptămâni la San Diego (California).

Exoplaneta circumbinară gazoasă, de mărimea planetei Jupiter, botezată Kepler-1647b, are și cea mai mare orbită pentru acest tip de planetă, efectuând un tur complet în jurul celor două stele în 1.107 zile (ceva mai mult de trei ani tereștri). Este a 11-a exoplanetă circumbinară descoperită din 2005. Acestea sunt numite uneori “Tatooini”, cu referire la “Războiul Stelelor”.

Kepler-1647b are o vechime de circa 4,4 miliarde de ani, la fel ca Pământul, și se află în constelația Lebedei, la 3.700 de ani lumină (1 an lumină = 9.460 de miliarde de kilometri) de Terra. Cele două stele sunt asemănătoare cu Soarele, una fiind ușor mai mare și cealaltă, mai mică, precizează astronomii a căror descoperire a fost acceptată, urmând să fie publicată în Astrophysical Journal.

Oamenii de știință detectează exoplanetele când trec prin fața stelei lor, ceea ce duce la o scădere temporară a luminozității acesteia. Această tehnică, numită tranzit astronomic, permite deducerea masei planetei și a distanței de astrul său.

“Însă găsirea unor planete circumbinare este mult mai dificilă”, arată William Welsh, astronom la Universitatea de Stat din San Diego, coautor al acestei descoperiri. Când se descoperă exoplaneta candidată, astronomii utilizează programe informatice sofisticate pentru a determina dacă este cu adevărat o planetă, proces care poate fi de lungă durată.

Astronomul Laurance Doyle de la SETI Institute și unul dintre coautori, a observat tranzitul acestei planete prima oară în 2011. Însă a fost nevoie de strângerea mai multor date și de analizarea lor câțiva ani pentru a confirma că acel tranzit astronomic a fost chiar semnătura unei exoplanete circumbinare.

Planeta Kepler-1647b se distinge și prin faptul că este mai apropiată de cele două stele decât sunt în general exoplanetele circumbinare cunoscute. Ea se află la o distanță care o face locuibilă, temperatura fiind nici prea ridicată, nici prea scăzută, iar apa ar putea exista în stare lichidă.

Fiind vorba de o planetă gazoasă, există puține șanse ca viața să se fi dezvoltat pe ea, dar ar fi putut apărea pe eventuale luni care orbitează în jurul ei, dacă acestea sunt suficient de mari, încheie AFP.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY