Comisia Europeană a acuzat miercuri Google că a făcut abuz de poziție dominantă prin faptul că i-a obligat pe producătorii și operatorii de telefoane mobile și tablete care operează cu Android să instaleze serviciile sale, precum motorul de căutare Chrome, și nu pe cele ale altor competitori, relatează agenția EFE.

“Pe baza investigației derulate până în prezent, considerăm că, prin comportamentul său, Google le refuză consumatorilor accesul la o gamă mai largă de aplicații și servicii mobile și ridică obstacole calea inovării pentru alți actori, încălcând normele antitrust ale UE”, a afirmat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, în opinia sa preliminară, Comisia consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-și menține și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe Internet. În primul rând, practicile respective au condus la preinstalarea Google Search și setarea acestuia ca serviciu de căutare implicit sau exclusiv pe majoritatea dispozitivelor Android vândute în Europa. În al doilea rând, practicile în cauza par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piață prin intermediul browserelor mobile și al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenței și prin restricționarea inovării în cadrul mai larg al spațiului mobil.

Preocupările Comisiei sunt prezentate într-o comunicare privind obiecțiunile adresată Google și societății sale mamă, Alphabet. Transmiterea unei comunicări privind obiecțiunile nu aduce atingere rezultatului investigației.

Telefoanele inteligente și tabletele reprezintă mai mult de jumătate din traficul pe Internet la nivel mondial și se preconizează că vor avea o pondere și mai mare în viitor. Aproximativ 80 % dintre dispozitivele mobile inteligente din Europa și din lume utilizează sistemul de operare mobil Android, dezvoltat de Google. Google acordă licențe pentru utilizarea sistemului său de operare mobil Android producătorilor terți de dispozitive mobile.

În aprilie 2015, Comisia a inițiat o procedură referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul de operare și aplicațiile Android. În acest stadiu, Comisia consideră că Google deține o poziție dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe Internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obțină o licență și ale magazinelor de aplicații pentru sistemul de operare mobil Android. În general, Google deține cote de peste 90 % pe fiecare dintre aceste piețe din Spațiul Economic European (SEE).

În comunicarea privind obiecțiunile prezentată miercuri, Comisia susține că Google a încălcat normele antitrust ale UE, obligând producătorii să preinstaleze Google Search și browserul Chrome aparținând Google și obligându-i să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiție pentru acordarea licențelor pentru anumite aplicații aflate în proprietatea Google; împiedicând producătorii sa vândă dispozitive mobile inteligente care funcționează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursa deschis Android; oferind stimulente financiare producătorilor și operatorilor de rețele de telefonie mobilă cu condiția să preinstaleze în exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.

 

www.agerpres.ro

 

LEAVE A REPLY