Sursa foto: AGERPRES

Trei migranți au fost spitalizați vineri după ce au fost răniți în noaptea de joi spre vineri în urma unor ciocniri izbucnite într-un hotspot (centru de migranți) în insula Chios, în timp ce așteptau să fie trimiși înapoi în Turcia, a relatat AFP, citând agenția de presă elenă ANA.

Violențele au provocat pagube grave infrastructurii centrului, inclusiv dispensarului. Poliția a fost nevoită să facă uz de grenade asurzitoare pentru a restabili ordinea și calmul. Potrivit activiștilor care apără drepturile migranților, încăierările au fost precedate de manifestații ale migranților care au cerut punerea lor în libertate.

Opt migranți au fost răniți ușor cu o zi în urmă, într-o încăierare între sirieni și afgani campați în condiții mizere în fața terminalului din portul Pireu, în apropiere de Atena.

Transformată ca orice hotspots din insulele grecești în loc de detenție de la intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia destinat să limiteze fluxul migrator în Europa, tabăra Vial din Chios adăpostește mai mult de 1.500 de persoane la o capacitate de 1.200 de locuri, scrie AFP. Autoritățile vizează transferul unei părți dintre migranți la un centru deschis (din care să se poată intra și ieși — n.r.) pentru a reduce tensiunea.

În virtutea acordului UE-Turcia, toți migranții sosiți în Grecia după data de 20 martie, inclusiv refugiați sirieni, ar urma în principiu să fie retrimiși în Turcia. Primele transferuri sunt preconizate pentru luni, 4 aprilie, au anunțat joi responsabili europeni și turci ai operațiunii. Conform unei surse europene, este vorba de circa 500 de persoane ‘sirieni, afgani și pakistanezi care nu au solicitat azil’ în Grecia.

Pentru a crea un cadru legal operațiunii, viguros contestată de UNHCR și organizațiile umanitare — în pofida asigurărilor UE că se respectă dreptul la azil — parlamentul elen urmează să se pronunțe în cursul zilei de vineri printr-o procedură de urgență asupra unui proiect de lege, care definește modalitățile și consolidează serviciile de azil grecești.

Cel mai probabil textul — aprobat, în principiu, în comisie — ar trebui să fie adoptat în pofida contestării acordului UE-Turcia chiar la nivelul partidului stângii radicale Syriza, la putere în Grecia.

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY