Mai mult de 120 de țări au anunțat că vor semna la 22 aprilie, la New York, acordul privind schimbările climatice încheiat în decembrie la Paris, a declarat miercuri ministrul francez al mediului Ségolene Royal, președinte al conferinței ONU pe această temă (COP21), informează agenția France Presse.

“Am fixat un obiectiv de succes (…) o sută de semnături, iar acum am ajuns la peste 120 de semnături”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul conferinței ONU privind clima de la Paris, din decembrie 2015, un număr de 195 de țări s-au angajat să limiteze încălzirea globală până la două grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, acesta fiind considerat un acord istoric.

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie ratificat de cel puțin 55 părți ale Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, care reprezintă cel puțin 55% din volumul gazelor cu efect de seră la nivel mondial.

Startul pentru semnarea acordului se va da într-o ceremonie oficială care va avea loc la 22 aprilie, la sediul ONU din New York.

Conform ministrului francez al mediului, un număr record de semnături într-un orizont de timp scurt va permite ratificarea acordului.

China și Statele Unite vor fi printre națiunile semnatare ale Acordului de la Paris, a anunțat Casa Albă la sfârșitul lunii martie.

“India a anunțat semnarea acestuia. De asemenea, vom obține angajamentul practic al tuturor țărilor din Africa”, a declarat Ségolene Royal. Pentru 60 de țări, acordul va fi semnat la nivel de șefi de stat, mai informează AFP.

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY