Răpire de către stat sau protecție a copilului? Este întrebarea pe care o pune agenția de știri franceză de stat France Presse în cadrul unei analize a situației din domeniu în Norvegia, furnizând și câteva exemple devenite notorii de copii ridicați de stat din mijlocul familiilor, printre care și cel al copiilor cuplului român Bodnariu.

“Copiii se sperie când bate cineva la ușă. Ei se tem că vine cineva din nou să-i ia” de acasă, relatează Jaquline, cu ochii umezi, unui reporter AFP, într-o norvegiană ezitantă, problemele sale cu serviciile sociale din Norvegia, țară acuzată că destramă nemotivat familii.

În afară de ajutoarele pedagogice pentru părinți lipsiți de repere, Norvegia nu ezită să preia în grija statului copiii în cazul unor carențe grave în îngrijire sau al unor practici educative considerate violente.

De aici provin și neînțelegerile cu minoritățile etnice care sunt cel mai des ținta aplicării unor astfel de măsuri, pe care unii le califică drept “răpiri de către stat”.

În regatul cu cinci milioane de locuitori, 1.665 de copii au fost retrași din custodia părinților lor în 2014, dintre care 424 unor mame născute în străinătate, potrivit Barnevernet, serviciul de protecție a copilului.

Jaquline și soțul său, Joe Joseph, originari din Sri Lanka, i-au pierdut pe ai lor fără preaviz la 14 noiembrie 2011, la Bergen, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării.

În loc să se întoarcă de la școală în acea zi, fiicele lor de 8 și 12 ani și fiul lor de 6 ani au fost plasați de urgență în grija statului ca urmare a unei sesizări anonime care evoca violențe. Legea interzice pedepse corporale, inclusiv bătaia la fund.

Cuplul Joseph — el mecanic, ea asistentă temporară într-o grădiniță — fuseseră acuzați că și-au bătut copii cu un steag sau un băț de lemn și că ar fi folosit apelative precum “răhățel” sau “idiot”, și că l-ar fi rănit pe cel mic cu foarfecele, potrivit documentelor judiciare. Ei nu admit că le-ar fi dat copiilor mai mult decât câteva palme.

“Barnevernet are tendința de a pune străinii în aceeași oală. Potrivit lor, pentru că noi nu suntem norvegieni, toți ne batem copiii cu bastoane sau curele”, acuză Jaquline.

La capătul unui maraton judiciar, părinții nu au fost condamnați decât la 15 zile de închisoare cu suspendare pentru palme și, considerând că aceste violențe sunt pur “culturale” și “amendabile”, justiția a ordonat ca cei doi copii mai mici să le fie înapoiați “progresiv”.

După șase luni de la sentință, estimând că serviciile sociale sunt în continuare reticente, soții Joseph au părăsit în grabă Bergen cu cei doi copii pentru a se instala la Oslo, lăsând în urmă casa și locurile de muncă. “A trebuit să ne răpim propriii copii”, explică tatăl.

 

 

Continuarea pe: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY