Sursa foto: Ziarul Financiar

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut în luna mai cu 2,8% , faţă de aceeaşi lună de anul trecut, şi au crescut cu 0,3% raportat la aprilie.

Pe piaţa internă preţurile au coborât cu 3,2%, în timp ce pe extern reducerea a fost de doar 1,8%, potrvit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în mai de industria energetică, unde preţurile s-au redus cu 10,5%, urmată de industria bunurilor intermediare cu minus 3,4%. În schimb, industria bunurilor de folosinţă indelungată a raportat o creştere de 4% faţă de mai 2015, iar pe sectorul bunurilor de capital preţurile au urcat cu 1,8%.

Potrivit INS, la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului preţurile au pierdut 30% , iar în cazul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale scăderea a fost de 7,8%.

Creşteri mai consistente de preţuri au fost consemnate pe zona activităţilor de servicii anexe extracţiei (8,3%) şi la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (4,6%).

Sursa: Ziarul Financiar

LEAVE A REPLY