Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare miercuri, dar nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare. Asta îi pune în mare încurcătură atât pe poliţişti, responsabili de controale şi amenzi, cât şi pe patronii de localuri, care nu ştiu exact cum să amenajeze spaţiile pentru fumători.

Legea antifumat provoacă derută în instituţiile statului, dar şi în rândul proprietarilor de restaurante. Normele de aplicare nu au fost publicate, iar şefii de instituţii şi de restaurante vor aplica legea după ureche. Cert este că de astăzi nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli.

Singurele indicii despre cum se va aplica legea vin de la un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care însă nu sunt definitive. Concret, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise. În această categorie intră şi spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului. Fumatul este interzis în toate cluburile, inclusiv în cele private, cu acces restricţionat. Maşina de serviciu este considerată „loc de muncă“, aşa că fumatul este interzis. La fel şi în taxi.

În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară. Spaţiile publice închise şi spaţiile închise de la locul de muncă trebuie marcate cu indicatoare prin care să se arate „Fumatul interzis“.

Citeste in continuare pe www.adevarul.ro

LEAVE A REPLY