Ministrul român a felicitat Iranul pentru eforturile depuse în îndeplinirea măsurilor prevăzute în Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), încheiat în iulie 2015 între statele E3+3 (China, Franța, Germania, Federația Rusă, Marea Britanie și SUA) și Iran. Aceste eforturi au fost încununate de declanșarea procesului de ridicare a sancțiunilor economice și financiare multilaterale și naționale care au fost aplicate Iranului la nivel internațional în conexiune cu programul său nuclear. Șeful diplomației române a apreciat că acesta este un moment favorabil pentru un nou nivel de cooperare între Iran și comunitatea internațională, precum și pentru dinamizarea dialogului bilateral româno-iranian, îndeosebi în plan economic.

La rândul său, șeful diplomației iraniene a exprimat aprecierea pentru relațiile tradiționale de cooperare cu România, evidențiind interesul țării sale pentru o amplificare a cooperării pe palier politico-diplomatic, precum și în plan sectorial. În acest sens, sunt prevăzute noi contacte la nivel bilateral: o vizită a ministrului român de externe la Teheran în viitorul apropiat, precum și o nouă rundă de consultări politico-diplomatice în cursul anului 2016.

În cursul întrevederii au fost trecute în revistă evoluțiile din Orientul Mijlociu. În acest cadru, de ambele părți s-a subliniat nevoia intensificării eforturilor comunității internaționale pentru combaterea radicalismului și extremismului, se mai arată în comunicat.

 

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY