Maria Grapini i-a transmis fostului preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk – prezent în plen – tot ceea ce foarte mulţi au gândit în toţi aceşti ani, dar n-au dorit sau putut vreodată să exprime, transmite europarlamentarul într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook.

După ce i-a felicitat pe noii aleşi din PE, Maria Grapini a ţintit direct tensiunile şi promisiunile neonorate, rămase în urma mandatului fostului preşedinte al Consiliului. Europarlamentarul n-a omis nici să-l atingă direct pe Tusk în privinţa celei mai mari dureri a României şi-anume bariera Schengen.

Ce lăsaţi ca moştenire, domnule preşedinte Tusk, în urma acestui mandat? Lipsă de transparenţă şi un dezechilibru total în instituţiile europene între Est şi Vest şi nu mă refer doar la liderii celor trei instituţii, mă refer şi la funcţionarii care lucrează în instituţiile europene! Mai lăsaţi o strategie incoerentă, legată de lărgirea Uniunii Europene, o procedură nespecifică democraţiei – majoritatea în Consiliu şi lăsaţi două state pedepsite, România şi Bulgaria! Avem Rezoluţia Parlamentului, aţi promis de nenumărate ori că vă veţi încheia mandatul cu România şi Bulgaria în Schengen, pentru că întrunim toate condiţiile tehnice, încă din 2011!”, a declarat, în plenul PE, Grapini.

Europarlamentarula făcut trimitere directă la impresia lăsată de întreg mandatul lui Donald Tusk, cum că „totul se aranjează în spatele unei cortine şi asta nu-i încurajează pe cetăţenii europeni, nici nu creşte nivelul de încredere în UE”.

„De aceea, dragi colegi noi, vă rog să înţelegeţi că depinde de noi să sporim importanţa şi puterea Parlamentului European! Domnule preşedinte Sassoli, nu uitaţi că avem nişte sarcini extrem de grele în perioada următoare şi vă rog să ţineţi cont de poziţia PE în negocierea cu cele două instituţii!”, şi-a încheiat Maria Grapini prima intervenţie din plenul noului Parlament European de la Strasbourg.