Erdogan a anunțat că 18. 000 de migranți au trecut astăzi prin granița cu Turcia și că se așteaptă ca numărul să crească la 25.000, înainte de miezul nopții. Acum sunt blocați la graniță, între Grecia și Turcia. Soldații turci nu le permit să intre înapoi. Aceasta este o declarație de război.

În Kastanies (Grecia), unii migranți încearcă să treacă printr-un gard de sârmă ghimpată în timp ce alții caută lemne și pietre pentru a le arunca în polițiști, dar obiectivul final pentru miile de migranți, din orașul de frontieră Kastanies dintre Turcia și Grecia, este să ajungă în Europa.

Aproximativ 500 de soldați greci și polițiști înarmați au fost detașați la graniță și dau, ocazional, cu gaze lacrimogene pentru a preveni ceea ce se tem că ar putea deveni o invazie de oameni care încearcă să treacă fraudulos granița.

Atacul a apărut după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să permită refugiaților să treacă în Europa din Turcia, despre care a spus că nu poate face față valurilor noi de oameni care fug din Siria. Europa găzduiește deja 3,6 milioane de refugiați sirieni. Această mișcare vine în contextul în care Rusia se luptă cu Turcia pe teritoriul Siriei.

La câțiva kilometri de scenele tensionate de la Kastanies, sute de migranți au reușit să intre deja în nordul Greciei, traversând râul Evros. De la anunțul nedorit al lui Erdogan, forțele de securitate armate au patrolat de-a lungul țărmurilor grecești ale Evros, care a devenit un punct de trecere comun, folosind difuzoarele avertizează pe oricine se află în proximitate să nu intre pe teritoriul Greciei.

Dronele monitorizează, de asemenea, mișcările migranților. Dar zona de frontieră este vastă (200km) și greu de patrulat pentru echipele de supraveghere.

„Râul Evros are o lungime uriașă și există câteva zone de trecere convenabile pentru a intra clandestin” , a explicat Christos Metios, guvernatorul regional al Macedoniei și al Traciei.

„Forțele grecești depun eforturi, dar unii migranți pot trece.”, a declarat pentru Skai TV. Șeful sindicatului de polițiști de frontieră, Panagiotis Harelas, le-a arătat jurnaliștilor o serie de canistre turcești cu gaze lacrimogene care a spus că au fost aruncate de migranți înspre forțele de ordine.

Un polițist grec a declarat pentru AFP că el și echipa sa au „arestat oameni întruna, de dimineață devreme”, dar că nu este suficient.