Modulul gonflabil BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) a fost extras din capsula spațială fără echipaj Dragon care l-a transportat în spațiu și a fost instalat sâmbătă pe Stația Spațială Internațională (ISS), informează agenția spațială americană NASA pe pagina sa de internet. În momentul instalării, ISS se zbura pe deasupra Oceanului Pacific de Sud.

Modulul, conceput pentru supraviețuirea în spațiul extraterestru, se bazează pe conceptele create de NASA, în anii 90, și dezvoltate de firma fondată acum 15 ani de omul de afaceri Robert Bigelow. În 2013, acesta a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu NASA pentru construirea acestui modul gonflabil, menit să testeze habitate spațiale mai ușoare.

NASA analizează concepte pentru habitate care pot menține astronauții sănătoși în timpul explorării spațiale. Habitatele expandabile sunt un astfel de concept de luat în considerare, întrucât necesită un volum mai mic de sarcină pe racheta transportoare decât structurile tradiționale rigide și se pot extinde după ce au fost desfășurate în spațiu pentru a oferi un spațiu suplimentar pentru astronauți unde să locuiască și să lucreze.

BEAM, primul astfel de modul trimis pe ISS, va rămâne atașat la stația spațială pentru o perioadă de testare de doi ani. Astronauții vor intra în BEAM în mod ocazional pentru a efectua teste în vederea evaluării fiabilității unui astfel de modul în general și a felului în care acesta protejează împotriva radiațiilor solare, a resturilor spațiale și temperaturilor extreme din spațiu.

După încheierea perioadei de testare, BEAM va fi desprins de pe stația spațiala pentru a arde în cele din urmă inofensiv în atmosfera Pământului.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY