Judecătorii de la Tribunalul București au decis că fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat, deoarece lista cu susținători depusă la BEC conține nereguli, respectiv faptul că nu sunt completate toate rubricile privind sectorul în care susținătorii își au domiciliul sau reședința, vârsta sau cetățenia acestora.

În motivarea deciziei publicată miercuri de Tribunalul București, judecătorii explică de ce au admis marți o contestație depusă de avocatul Gheorghe Piperea și au respins dosarul de candidatură al lui Piedone.

Astfel, magistrații arată că, potrivit art. 50 alin.2 din Legea 115.2015, candidații independenți la alegerile locale trebuie să depună o listă cu susținători, care să cuprindă minim 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează.

În Circumscripția electorală nr. 4, sector 4, numărul total al alegătorilor este de 274.190, astfel încât lista de susținători pe care trebuia să o depună Piedone, în calitate de candidat independent, este de 2.742. Potrivit legii, lista susținătorilor trebuie să cuprindă numele și prenumele susținătorului, cetățenia acestuia, data nașterii, adresa, denumirea și seria actului de identitate, precum și semnătura.

Cristian Popescu Piedone a depus la BEC nr. 4 — sector 4 o listă cu 5.076 de susținători, însă magistrații au descoperit că au fost îndeplinite condițiile prevăzute de lege doar pentru 2.550 de susținători, așadar sub numărul minim de 2.742 necesar pentru validarea candidaturii.

Pentru restul de susținători, judecătorii spun că, pentru o parte, nu au fost respectate cerințele legale privind menționarea sectorului în care aceștia își au domiciliul sau reședința, iar pentru altă parte dintre susținători nu sunt trecute vârsta sau cetățenia acestora.

Magistrații arată că modelul listei de susținători este stabilit prin HG 1/2016, fiind un act public care se află sub incidența Codului Penal, iar completarea eronată sau omisiunea anumitor rubrici atrag nevalabilitatea listei respective.

“Pentru toate aceste considerente, având în vedere că intimatul Cristian Popescu Piedone nu îndeplinește cerințele prevăzute de art.50 alin.2 din Legea 115/2015, privind numărul minim de susținători, tribunalul, în baza art. 54 din Legea 115/2015, va respinge candidatura intimatului Cristian Popescu Piedone pentru funcția de primar al sectorului 4 București”, se arată în decizia instanței, care este definitivă.

În timpul procesului, Gheorghe Piperea a declarat că lista cu susținători depusă de Piedone nu îndeplinește condițiile legale, adăugând că, “având în vedere oprobriul public” declanșat împotriva fostului primar, este imposibil ca acesta să fi reușit strângerea semnăturilor necesare, care să respecte condițiile prevăzute de art. 51 din Legea nr. 115/2015, neexistând nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susținerea acestei candidaturi.

 

www.agerpres.ro

 

LEAVE A REPLY