”Sistemul sanitar este grav bolnav, posibil incurabil. Cred că principala problemă este lipsa de viziune, aceasta ne induce nouă, celor din interiorul sistemului, o stare de incertitudine și pesimism despre evoluția noastră. În ultimii 25 de ani, la conducerea Ministerului Sănătății am avut conducători slabi, neperformanți, incapabili să genereze o schimbare adevarată”.Aceasta este mărturisirea profesorului Daniel Coriu, unul dintre cei mari specialiști în hematologie din țară. Interviul pe care vi-l propune MagnaNews scoate în evidență profesionistul desăvârșit, dar și modestia unuia dintre doctorii care își lasă amprenta în mod definitiv asupra locului unde își desfășoară activitatea.

 • Din ce cauză auzim din ce în ce mai mult de cancere ganglionare? Există un motiv pentru care numărul acestora este în creștere?
 • Nu avem date care să arate o creștere a incidenței bolilor maligne hematologice. În România nu există un registru funcțional al bolilor oncologice. Dar este adevărat, secțiile de Hematologie sunt suprasolicitate cu noi cazuri de boli hemato- oncologice. O posibilă explicație este creșterea adresabilității prin dezvoltarea Hematologiei în țara noastră și  îmbunătățirea  posibilităților de diagnostic și tratament.
 • În cazul pacienților cu leucemii acute, are un efect terapeutic mai mare transplantul de la donator sau folosirea folosirea celulelor proprii ale pacientului ?
 • În leucemia acută indicăm, de obicei, transplantul medular allogeneic cu celule stem hematopoietice recoltate de la donator înrudit (frate, soră) sau donator neînrudit. În leucemiile acute, foarte rar, în cazuri bine selectate, folosim autotransplantul (cu celule proprii).

”Leucemia rămâne o boală cu prognostic sever”

 • Care este situația actuală a bolnavilor de leucemie în România?
 • Leucemia acută rămâne, în ciuda progreselor făcute, o boală cu prognostic sever. Succesul în această boală depinde de corectitudinea diagnosticului și a tratamentului. În Centrul de Hematologie și Transplant Medular Fundeni sunt internați anual aproximativ 200 pacienți (adulți și copii) cu leucemie acută.Pentru îmbunătățirea rezultatelor terapeutice la acești pacienți noi am realizat două lucruri: – am modernizat laboratoarele de Citogenetică și FISH, respectiv Citometrie în Flux- Proiect realizat de asociația „Dăruiește Viață” și finanțat în totalitate de compania GDF Suez. Aceste laboratoare – împreună cu laboratoarele de Citologie și Citochimie, Hemopatologie, Hemostază, Culturi Celulare, Proteinologie și Hemoglobinopatii, Biologie Moleculară –  formeză o platformă de diagnostic și   monitorizare a bolilor hematologie, o platformă unică în  România prin complexitatea ei, supraspecializarea personalului și calitatea echipamentelor existente.  Analizele efectuate în aceste laboratoare permit stabilirea unui diagnostic corect și mai ales încadrarea pe grupe de risc, alegerea unei terapii adaptate riscului și identificarea precoce a pacienților care trebuie să primească transplant medular. De asemenea aceste analize permit urmărirea răspunsului la terapie, adică monitorizarea bolii minime reziduale. Am înființat un  Compartiment de Diagnostic și Tratament al Leucemiilor acute. Aici pacienții sunt într-un sector izolat cu un control eficient al infecțiilor, există personal specializat pentru îngrijirea acestor pacienți fragili și în aceste condiții putem utiliza megadoze de chimioterapie conform protocoalelor internaționale. Tratamentul în acest sector este etapa cea mai importantă pentru succesul terapiei în leucemia acută. Astfel în funcție de rezultatele primite de la laboratorul nostru încadrăm fiecare pacient în grupe de risc: pacienți cu leucemie acută risc scăzut și standard care primesc numai chimioterapie și nu au nevoie de transplant medular; pacienți cu leucemie acută risc înalt care au nevoie de transplant medular. Trebuie să reținem că transplantul medular se face numai la pacienții care au obținut rezultate foarte bune ( remisiune completă ) prin chimioterapia standard, deci transplantul este numai o consolidare a răspunsului. Din fericire, nu toți pacienții au nevoie de transplant medular. Spun aceasta deoarece transplantul are riscuri foarte mari: decesul prin procedura care poate  ajunge la 25- 30 % , complicații tardive sau recădere de boală. Din aceste motive trebuie să selectăm atent, pe baza analizelor de laborator, terapia potrivită pentru fiecare pacient.
 • Cum se prezintă România din punct de vedere al transplantului medular ?
 • În România sunt trei centre de transplant medular (autotransplant și transplant allogeneic): Timișoara, Tg Mureș și București – Institutul Clinic Fundeni). Mai există o secție de transplant (numai autotransplant) la spitalul Colțea și încă două secții similare în curs de amenajare la Spitalul Universitar București, respectiv Institutul Oncologic Iași.
 • Câte persoane se află pe lista de așteptare pentru transplant de măduvă?
 • Sunt mai multe aspecte: pacienți cu leucemie acută și donator familial – în acestă situație nu există niciun motiv pentru așteptare și transplantul se face în timp real.
 1. Pacienți cu leucemie acută fără donator familial și atunci este nevoie să așteptăm identificarea donatorului potrivit prin Registrul Național. Procesul poate dura în medie 3 luni (în această perioadă pacientul primește chimioterapie standard ), dar există pacienți la care nu găsim donatori. În momentul în care se găsește donatorul potrivit există o procedură foarte bine stabilită și transplantul medular se realizează fără întârziere.
 2. Pacienți care au mielom multiplu, boala Hodgkin sau limfom non- Hodgkin și care necesită autotransplant. Aici există întârzieri, uneori importante, în realizarea procedurii, dar facem eforturi să corectăm acest deficit.

”Tot timpul vorbim că sănătatea este neprețuită, dar nu acordăm nicio importanță celor care au grijă de sănatate”

 • Există suficiente centre în România dedicate pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cu leucemie acută ?
 • Din nefericire, în România există diferențe importante între secțiile de Hematologie. Aceste diferențe sunt determinate de neuniformitatea capacităților de diagnostic și tratament. Există centre care au toate dotările necesare, dar pe altă parte există secții cu dotări minime care nu au capacitatea unui diagnostic și tratament Din acest motiv susținem crearea unor centre  regionale de diagnostic și tratament pentru pacienții cu leucemie acută.
 • Sunteți șeful Secţiei Hematologie Clinică şi Transplant Medular la Institutul Clinic Fundeni, ce puteți spune despre evoluția centrul de transplant medular de la Fundeni ? De ce ar mai avea nevoie centrul și cât de multă susținere primiți din partea Statului ?
 • În ultimii ani, Centrul nostru a avut o evoluție bună, am reușit modernizarea centrului și introducerea unor metode noi de diagnostic și terapie. Desigur pentru viitor avem planuri mari, frumoase – exemplu dezvoltarea unui laborator de terapie celulară. De ce am avea nevoie ? În primul rând trebuie să acordăm o atenție maximă resursei umane. Trebuie să angajăm registratori medicali, infirmiere, asistente, medici de laborator. Nu este posibil să încarci medicul cu toate responsabilitățile non – medicale. Când mai are timp medicul să se gândească la pacient, să vorbească cu pacientul ? Pe de altă parte trebuie să vorbim de recompensa materială a activității depuse de personalul medical. Tot timpul vorbim că sănătatea este neprețuită, dar nu acordăm nicio importanță celor care au grijă de sănatate. Este frustrant când reușim să creeăm profesioniști valoroși, dar aceștia să ne părăsescă din motivele expuse mai sus.
 • V-ați gândit vreodată să plecați definitiv din țară pentru a profesa peste hotare?
 • Când eram mult mai tânăr am avut șansa să lucrez câțiva ani în Statele Unite. Din punct de vedere profesional a fost perioada cea mai bună a vieții mele. Atunci aveam posibilitatea și oferta să rămân în SUA, dar am ales să mă întorc. Am regretat de multe ori această decizie, dar acum este prea târziu să mai plec.
 • Ce puteți spune de sistemul medical de la noi, cât de „grav bolnav” credeți că este și care ar fi „tratamentele” ce i se pot aplica ?
 • Da, aveți dreptate, sistemul sanitar este grav bolnav, posibil incurabil. Cred că principala problemă este lipsa de viziune, aceasta ne induce nouă, celor din interiorul sistemului, o stare de incertitudine și pesimism despre evoluția noastră. În ultimii 25 de ani, la conducerea Ministerului Sănătății am avut conducători slabi, neperformanți, incapabili să genereze o schimbare adevarată. Se menține o stare de confuzie și lipsa de transparență la orice nivel de conducere. Soluție? Este foarte dificil de găsit. În primul rând trebuie să identificam o echipă de     profesioniști capabili să construiască un plan de dezvoltare a sistemului sanitar,   să facă ceea ce trebuie fără amestec politic sau de altă natură și să le dam timp să își desavârșească acest plan.

LEAVE A REPLY