Alertă maximă la noapte, pe Aeroportul Iași. Aterizează 180 de pasageri din Italia, Bergamo.

Aceștia vor fi întrebați dacă au intrat sau nu în contact cu o persoană suspectă de îmbolnăvire sau dacă au circulat în zona contaminată. Durata chestionarului este de aproximativ 2 ore

.Rămâne de văzut cum vor gestiona situația oficialii ieșeni. Deși un avion venit tot din Bergano azi a declanșat alerta la Timișoara, reprezentanții ieșeni nu par a fi bine pregătiți. În momentul acesta, Aeroportul nu are o echipă complexă pentru primirea unui astfel de caz, nu există culoare separate la terminale pentru astfel de cazuri, nu există zonă de carantină în afară de cabinetul medical, unde sunt angajați câțiva asistenți medicali și un medic. Potrivit conducerii DSP Iași, medicul epidemiolog de la instituție vine la Aeroport la cerere.

Tot astăzi, o femeie din Buzău a venit cu autocarul din Italia dintr-o zonă afectată, unde a îngrijit o femeie bolnavă de coronavirus și prezintă simptomele tipice pentru coronavirus. În autobuz erau cel puțin 30 de persoane. Aceasta a intrat într-un Kaufland, unde i s-a făcut rău. Menționăm că un om infectat cu coronavirus poate infecta până la 4 oameni.

Nu avem thermoscannere pe aeroporturi, nu avem filtre, sau culoare sanitare, nu avem verificări la granițe. Dar, mai ales, nu avem un guvern in funcție, ci o criză politică. Acest guvern interimar nu poate adopta legi organice, deci în situații ca cea de față, acest guvern este aproape inutil. Mai ales în țara unde birocrația este regină. Dacă ne bazăm pe chestionare și pe buna credință a oamenilor care vin din zonele respective, o să avem o creștere exponențială de cazuri confirmate, față de Italia.