Franța “condamnă ofensiva brutală desfășurată de regimul sirian, cu sprijinul Rusiei vizând încercuirea și asfixierea Alepului (în nordul Siriei) și a sutelor de mii de locuitori” de aici, a declarat miercuri seara ministrul de externe francez, Laurent Fabius, citat de AFP.

Șeful diplomației franceze a făcut această declarație în timp ce emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, anunța suspendarea negocierilor intersiriene de la Geneva, intrate în impas.

“Exprim sprijinul deplin al Franței pentru decizia emisarului special, în acest context, de a suspenda negocierile, la care nici regimul lui Bashar al-Assad și nici susținătorii săi nu doresc să contribuie cu bună credință, torpilând astfel eforturile de pace”, a adăugat Fabius.

Armata siriană, cu sprijinul aviației ruse, a reușit să strângă lațul miercuri în jurul rebelilor din Alep, după ce le-au tăiat principala rută de aprovizionare, într-un nou succes pentru regimul de la Damasc de la intervenția Moscovei în conflict.

Ministrul francez a adăugat că țara sa se așteaptă ca regimul sirian și aliații săi să “respecte obligațiile umanitare și Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate și anume încetarea bombardamentelor nediscriminatorii, ridicarea asediului și accesul deplin umanitar la populația siriană”.

Fabius a precizat că va purta joi “consultări aprofundate” asupra acestor probleme cu partenerii Franței la conferința donatorilor de la Londra pentru victimele conflictului sirian.

Liderii lumii vor încerca cu această ocazie să colecteze nouă miliarde de dolari pentru circa 13,5 milioane de persoane aflate în situații de vulnerabilitate sau strămutate în Siria, precum și pentru 4,2 milioane de sirieni care s-au refugiat în țări vecine, precum Iordania sau Liban.

Sursa: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY