Sursa foto: ziuanews.ro

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care este şi economistul şef al Raiffeisen Bank, susţine că majorarea deficitului bugetului de pensii s-a accelerat odată cu implementarea măsurilor de relaxare fiscală şi cu indexarea pensiilor.

El a avertizat că viitoarele generaţii vor avea probleme mari să trăiască doar din pensia de la stat, dacă nu sunt promovate şi sistemle private de economisire, scrie paginadebanci.ro.

„Dintr-o perspectivă a echităţii intergeneraţionale ar trebui ca aceste deficite să fie zero. Adică, să plătim pensii atât cât avem resurse pentru a le plăti.

Atât cât încasăm din contribuţia la asigurările sociale. Noi, înregistrând deficite pe care le acoperim prin subvenţii de la bugetul de stat, nu facem decât să transferăm această povară pe generaţiile următoare. Poate părea foarte cinic ceea ce spun, dar, pensionarii de acum primesc o pensie mai mare decât posibilităţile financiare ale bugetului în sine, iar pensionarii din viitor vor primi o pensie mai mică decât ar putea să susţină bugetul la momentul respectiv, pentru că în acest moment se fac nişte împrumuturi ce vor trebui acoperite în viitor. Oricum, ciferele demografice, aşa cum vă precizam, arată foarte prost pentru toată Europa şi, în particular, pentru România”, a spus Dumitru, într-un interviu pentru RFI.

Sursa: GANDUL.info

LEAVE A REPLY