cutremur italia
epa05508215 A general view shows damaged houses in Amatrice, central Italy, 24 August 2016, following a 6.2 magnitude earthquake, according to the United States Geological Survey (USGS), that struck at around 3:30 am local time (1:30 am GMT). The quake was felt across a broad section of central Italy, including the capital Rome where people in homes in the historic center felt a long swaying followed by aftershocks. According to reports at least 21 people died in the quake, 11 in Lazio and 10 in Marche regions. EPA/MASSIMO PERCOSSI

Mai multe mişcări telurice de magnitudine de până la 4,2 grade pe Richter s-au înregistrat în cursul nopţii în Italia, țară afectată duminică de un seism de 6,5, grade, cel mai puternic în această ţară din 1980, relatează luni EFE, preluată de Agerpres.

Un seism de mică intensitate s-a produs în Perugia la ora locală 03:27 (02:27 GMT), potrivit Institutului Italian de Seismologie şi Vulcanologie, care a înregistrat numeroase replici mai mici. Rieti, Macerata şi Ascoli Piceno au fost zonele unde s-au produs cele mai multe replici de mică intensitate, în condiţiile în care numeroşi localnici din Umbria şi Marche au fost instalaţi în adăposturi.

Se estimează că aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate din casele lor care au suferit pagube, sau din motive de precauţie şi transferate în tabere, în stabilimente hoteliere de pe coasta Adriaticii sau în alte locaţii. La primele ore ale zilei au fost reluate operaţiunile pentru a facilita viabilitatea regiunii afectate de seism şi pentru a oferi ajutor miilor de persoane care au rămas fără acoperiş.

Seismul de duminică a avut o magnitudine de 6,5 grade şi a fost resimţit inclusiv la Roma, unde pereţii clădirilor s-au zguduit timp de mai multe secunde. Noul seism al cărui epicentru a fost situat în centrul Italiei, la şase kilometri nord de Norcia, (Perugia), s-a produs la câteva zile după alte două cutremure cu magnitudinea de 5,6 şi 6,1 grade înregistrate în centrul Italiei. Agenţia de protecţie civilă din Italia a anunţat că nu există decese: 20 de persoane au fost rănite, dintre care unele destul de grav, dar fără ca viaţa să le fie pusă în pericol.

La Roma se prevede luni organizarea unei reuniuni extraordinare de urgenţă pentru a stabili măsurile menite să facă faţă consecinţelor cutremurului şi a verifica starea clădirilor după ce s-a decis ca şcolile să rămână închise în cursul zilei.

Unele monumente ale capitalei au fost afectate de cutremurul de duminică, precum Bazilica San Pietro care a fost închisă după apariţia unor fisuri şi a unor desprinderi, sau Biserica Sant’Ivo alla Sapienza, închisă de asemenea după prezenţa unor fisuri.

LEAVE A REPLY