Cei doi lideri s-au întâlnit duminică seară în oraşul francez Strasbourg, aflat la graniţa cu Germania, pentru a discuta agenda summitului de pe 18-19 februarie, programat la sediul Consiliului European în vederea analizării solicitărilor lansate de Marea Britanie Uniunii Europene, a căror respingere ar putea duce la ieşirea statului britanic din blocul european.

Hollande şi Merkel au discuta o oră şi jumătate, după care au participat la o cină alături de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la a cărui iniţiativă a fost organizat evenimentul.

În cadrul reuniunii, cei doi lideri au adus în discuţie situaţia din Siria, cea din oraşul Alep în special, unde se desfăşoară o ofensivă a trupelor regimului Assad, şi au exprimat “o preocupare comună”, au precizat surse apropiate preşedintelui francez. Ei au căzut “de acord în totalitate” asupra modalităţilor de a micşora fluxul de refugiaţi şi de a face “o prioritate” din găsirea unei soluţii în acest caz.

În dosarul Brexit, Hollande şi Merkel au împărtăşit păreri comune despre proiectul de acord prezentat săptămâna trecută de Consiliul European la solicitatea Marii Britanii în vederea renegocierii statutului de membru în blocul european, au precizat aceleaşi surse apropiate preşedintelui francez. Proiectul de acord urmează a fi dezbătut în cadrul summitului de pe 18-19 februarie, când vor fi discutate şi noi măsuri de gestionare a crizei migraţiei, pe fondul războiului civil din Siria.

Prin măsurile ce urmează a fi discutate, este inclusă oferirea de asistenţă Greciei în consolidarea măsurilor de control la frontierele sale, principala poartă de intrare în Europa pentru cei mai mulţi imigranţi, dar şi combaterea traficanţilor de persoane şi accelerarea procedurilor de expulzare a extracomunitarilor.

Sursa:MEDIAFAX.ro

LEAVE A REPLY