moldova

Republica Moldova a ales: prorusul Igor Dodon este noul preşedinte al ţării după numărarea a 99,81% din sufragii.

Dodon a obţinut 52,4% în timp ce contracandidata lui, proeuropeana Maia Sandu, a fost votată de 47,6% dintre alegători. Scrutinul a fost marcat de scandaluri şi acuzaţii de fraudă, mai ales din cauza celor 3.000 de buletine de vot distribuite secţiilor de vot din Diaspora, număr considerat extrem de mic.

Dodon şi-a anunţat victoria puţin după miezul nopţii. În discursul transmis de toate posturile TV din Moldova, preşedintele ales de la Chişinău a făcut apel la Maia Sandu să-şi recunoască înfrîngerea şi s-a declarat gata să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor moldoveni, fie că au votat cu el sau cu rivala sa.

De partea celalaltă, Maia Sandu a criticat organizarea scrutinului şi a cerut demisia ministrului de externe de la Chişinău şi a preşedintelui Comisiei Electorale.

Puţin după miezul nopţii, candidatul prorus la preşedinţia Moldovei, Igor Dodon, şi-a anunţat victoria şi le-a mulţumit celor care l-au votat.

În discursul său, Dodon a felicitat-o pe contracandidata sa, proeuropeana Maia Sandu şi i-a cerut să-şi recunoască înfrîngerea.

Imediat după închiderea urnelor, Maia Sandu a ieşit la declaraţii şi a criticat autorităţile pentru cum au gestionat procesul de vot din diaspora.

Într-o postare pe Facebook, Sandu a cerut demisia ministrului de externe şi a şefei Comisiei Electorale Centrale. Maia Sandu a semnalat nereguli inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.

LEAVE A REPLY