Scoția ar trebui să aibă dreptul de a organiza un nou referendum asupra independenței dacă va fi scoasă din Uniunea Europeană ‘împotriva voinței noastre’, a declarat duminică Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian (SNP) și prim-ministrul Scoției, transmite Reuters.

Conform Nicolei Sturgeon, programul partidului său înaintea alegerilor parlamentare locale din luna mai va susține necesitatea unui nou referendum ‘dacă vor exista dovezi clare și susținute că independența a devenit opțiunea preferată a unei majorități a poporului scoțian’.

‘Sau dacă va exista o schimbare semnificativă și concretă a condițiilor care au prevalat din 2014, precum scoaterea Scoției din UE împotriva voinței noastre’, a adăugat ea.

Afirmațiile premierului scoțian intervin cu două luni înaintea referendumului pe care guvernul de la Londra îl va organiza pe 23 iunie cu privire la rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Pe 18 septembrie 2014, un referendum privind independența Scoției a eșuat, însă naționaliștii din cea mai nordică provincie britanică nu au renunțat la acest proiect.

‘Visul nostru este cel al unei Scoții independente. Să ne putem conduce destinul, să deveni artizanii propriului viitor’, a declarat Nicola Sturgeon într-un discurs ținut la Glasgow în luna martie. ‘De aceea, pot să vă spun că SNP va lansa în această vară o nouă inițiativă pentru a mobiliza sprijinul în favoarea independenței”, a adăugat premierul scoțian.

 

www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY