Uniunea Europeană și SUA au ajuns la un acord referitor la cadrul serviciilor financiare, în timpul negocierilor privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), a apreciat luni organizația de protecție a mediului Greenpeace Olanda, citând o serie de documente confidențiale din jurul discuțiilor.

Astfel, UE a acceptat un capitol de sine stătător privind serviciile financiare, al cărui conținut urmează să fie negociat, iar Statele Unite au fost de acord cu procesul negocierii. Discuțiile s-au concentrat asupra definițiilor, sferei capitolului financiar, precum și asupra reglementărilor și excepțiilor.

Capitolul SUA referitor la serviciile financiare acoperă doar furnizorii de astfel de servicii, care sunt reglementați și supervizați ca instituții financiare, în timp ce capitolul UE vizează toate categoriile de furnizori de servicii financiare.

Uniunea Europeană și SUA nu și-au modificat poziția în privința cooperării autorităților de reglementare în privința serviciilor financiare: Statele Unite continuă să se opună discutării acestei probleme în cadrul negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, în timp ce UE a confirmat că oferta sa mutuală de acces pentru servicii financiare depinde de angajamentul satisfăcător al SUA în privința cooperării autorităților de reglementare.

Uniunea Europeană și SUA au abordat și reglementarea internă, ținând cont de actualele consecințe ale negocierilor din cadrul tratatului global pentru liberalizarea serviciilor (TiSA). SUA au o abordare prudentă privind aplicarea reglementărilor interne în domeniul serviciilor non-financiare.

Greenpeace se opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), susținând că acesta ar acorda prea multă putere corporațiilor pe seama consumatorilor și guvernelor naționale. În schimb, susținătorii TTIP apreciază că parteneriatul ar permite realizarea unor economii de peste 100 miliarde de dolari pe ambele maluri ale Atlanticului.

Luni, Greenpeace Olanda a dat publicității 248 de pagini de documente, reprezentând 13 capitole, aproximativ jumătate din textul TTIP. Aceste documente datează de la începutul lunii aprilie, înaintea rundei de discuții care a avut loc la New York săptămâna trecută.

“Am făcut acest lucru pentru a da naștere unei dezbateri”, a precizat expertul pentru comerț al Greenpeace, Juergen Knirsch, adăugând că aceste documente arată că negocierile pentru TTIP ar trebui oprite.
“Cel mai bun lucru pe care Comisia Europeană îl poate face este să spună: ‘Ne pare rău, am făcut o greșeală'”, a apreciat Juergen Knirsch.

 

Continuarea pe: www.agerpres.ro

LEAVE A REPLY