Sursa foto: ADEVARUL

Medicul Gheorghe Ciobanu, vreme de peste 40 de ani chirurg-ortoped pediatru la SJU Slatina, a fost lovit, în urmă cu doi ani, de cumplita veste că fiul său de 26 de ani a suferit un anevrism. În prezent tânărul este în stare vegetativă, iar pentru că CJAS decontează doar o parte din costuri, medicul Ciobanu, dar şi conducerea SJU Slatina, au decis să ceară ajutor la Ministerul Sănătăţii, de trei săptămâni aşteptând zadarnic un răspuns.

Vreme de mai bine de doi ani medicul Gheorghe Ciobanu, astăzi pensionar, şi-a „dus crucea“ alături de soţie, la căpătâiul fiului care necesită îngrijire 24 de ore din 24. A ajuns în cele din urmă la capătul răbdării şi a decis să facă publică situaţia grea prin care trec părinţii pacienţilor care, ca şi fiul lor, sunt victime ale unui sistem medical nepregătit să facă faţă realităţii.

Dintr-un tânăr cu un viitor strălucit în faţă, un ţintuit la pat care priveşte în gol
Într-o cumplită dimineaţă de ianuarie, în 2014, fiul soţilor Ciobanu, George Adrian, repeta în fugă pentru examenul pe care avea să-l susţină nu mult mai târziu. Absolvent de automatică şi student eminent, în anul II, la Medicină, George Adrian simte la un moment dat că ceva nu este în regulă, atunci când brusc îl loveşte o durere puternică în zona cefei. Mai are timp să-i ceară mamei telefonul pentru a anunţa SMURD-ul şi o compresă cu apă rece, după care cade secerat la pământ. Suferise un anevrism care l-a adus în stare vegetativă. De atunci părinţii speră permanent într-o minune, spitalul devenindu-le casă.

George Adrian Ciobanu, 28 ani, a terminat prima facultate, a aboslvit un master şi era student în anul II la Medicină când a survenit accidentul, foto: ADEVARUL
George Adrian Ciobanu, 28 ani, a terminat prima facultate, a aboslvit un master şi era student în                               anul II la Medicină când a survenit accidentul, foto: ADEVARUL

La început au solicitat discreţie din partea colegilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde au ajuns după primele intervenţii chirurgicale şi, ulterior, după fiecare „incursiune“ la un spital din ţară sau străinătate.

După primele intervenţii chirurgicale în ţară au ajuns cu fiul lor şi la clinici din Germania, de unde, din păcate, şi-au adus copilul acasă în stare mai gravă. Au trecut peste meningită şi alte infecţii, pentru ca în perioadele în care starea fiului lor era relativ  stabilă să revină la Spitalul Slatina, unde a fost improvizat un salon de recuperare chiar în spaţiul secţiei în care dr. Ciobanu a lucrat zeci de ani, de pacient ocupându-se personalul Compartimentului Recuperare Neurologică.

Tratarea pacientului la Slatina a fost, de altfel, în multe momente singura soluţie, clinicile de recuperare refuzând, una după alta, cazul din pricina complicaţiilor (traheostomă, sondă nazo-gastrică şi sondă urinară). De mai bine de patru săptămâni a apărut însă o altă problemă, organismul slăbit al lui George fiind atacat de o bacterie. După hemocultură s-a stabilit că e vorba de Candida Tropicalis, s-a început tratamentul gradual, ajungându-se în cele din urmă la concluzia că este nevoie de un antifungic mult mai puternic, de la primele doze de Cancidas febra instalată scăzând.

Citeste mai departe pe ADEVARUL

LEAVE A REPLY