UPDATE ORA 10.56 Autorul deturnării în Cipru a avionului companiei EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Cairo-Alexandria este cetățean egiptean și se numește Ibrahim Samaha, a anunțat marți agenția egipteană de presă MENA. Individul a mai eliberat cinci pasageri, transmite AFP.

Bărbatul este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria. Agenția egipteană a mai relatat că bărbatul ocupa locul K38, fără a oferi alte detalii, menționează Reuters.

Și televiziunea de stat din Egipt, citată de publicația britanică The Telegraph, l-a identificat pe individ drept Ibrahim Samaha. Sursa citată a transmis că individul ar fi cerut azil politic în Cipru și un translator, în caz contrar amenințând că își va detona centura cu explozibili pe care o are asupra sa.

Postul cipriot de radio (CYBC) a transmis că motivele deturnării au fost de ordin personal, fosta soție a individului fiind o cipriotă care locuiește în Larnaca. Potrivit Reuters, martorii l-au văzut pe individ aruncând o scrisoare pe pista aeroportului din Larnaca. Bărbatul a cerut ca scrisoarea, scrisă în limba arabă, să-i fie înmânată fostei sale soții. Poliția verifică identitatea femeii, al cărui nume le-a fost pus la dispoziție de individ.

Pe de altă parte, compania EgyptAir a anunțat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obținut eliberarea tuturor pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat, cu excepția a patru cetățeni străini (care nu sunt egipteni) și a membrilor echipajului. Potrivit EFE, surse de securitate egiptene au dezmințit prezența explozibililor la bordul avionului sechestrat.

Totodată, Ministerul Aviației Civile din Egipt a precizat într-un comunicat de presă că pilotul zborului 181 al companiei EgyptAir, căpitanul Amr al-Jamal, a informat autoritățile de control al traficului aerian că avionul a fost amenințat de un pasager care susținea că avea asupra lui o centură cu explozibili și care a cerut ca avionul să își schimbe traseul și să se îndrepte spre Cipru.

Erau 81 de pasageri la bordul avionului de tip Airbus 320, a anunțat ministerul egiptean, contrazicând informații transmise anterior de oficiali egipteni care relataseră că la bordul aparatului se aflau 55 de pasageri și membri ai echipajului.

Aeroportul din Larnaca, situat în sudul Ciprului, a fost închis și toate zborurile au fost redirecționate spre Paphos, în vestul insulei. Autoritățile cipriote au pus la dispoziție un număr de urgență.

Adresându-se reporterilor, liderul cipriot Nikos Anastasiades a exclus pista teroristă și a confirmat informațiile potrivit cărora ar fi vorba despre un bărbat îndrăgostit care dorește să se împace cu fosta sa soție cipriotă. ‘Totul are de-a face cu o femeie. Facem tot ceea ce putem pentru a elibera ostaticii’, a declarat președintele cipriot, citat de The Guardian.

Citeste in continuare pe AGERPRES

LEAVE A REPLY