Refugiaţii care ar putea ajunge în România pe Marea Neagră sau trecând ilegal frontiera de sud, cu Bulgaria, vor fi triaţi la Vama Veche, spre nemulţumirea localnicilor. Oamenii, care-şi câştigă traiul din turism, se tem că simpla prezenţă în zonă a străinilor le va goni oaspeţii. De cealaltă parte, reprezentanţii Gărzii de Coastă, spun că în acest moment nu există informaţii potrivit cărora un val de migranţi ar urma să intre în România prin punctul de frontieră Vama Veche.

Dansurile pe plajă, atmosfera boemă şi muzica bună nu vor mai fi suficiente pentru a-i aduce pe turişti în Vama Veche. Refugiaţii îi vor speria pe tineri, cred localnicii.

„Ne afectează turismul. Pe turişti îi afectează cheastia asta. Normal că le va fi frică. Cum să nu le fie?”, a spus un localnic.

Numai ideea că sunt refugiaţi în zonă la noi, îi îndepărtează”, a adăugat un alt localnic.

Ar însemna să strice liniştea Vămii Vechi. Vă daţi seama că ăştia nu au niciun Dumnezeu”, a spus un alt localnic.

Între timp, lucrările de amenajare şi igenizare a clădirii fostei unităţi militare din Vama Veche au început deja.

Spaţiul se află la o distanţă de aproximativ un kilometru faţă de punctul de trecere a frontierei Vama Veche. Migranţii care vor intra în ţară pe aici vor fi aduşi la fosta unitate militară a grănicerilor unde autorităţile vor urma toate procedurile legale.

„Vorbim de triere, vorbim de amprentare şi de identificare a persoanelor care sunt surprinse de poliţiştii de frontieră români încălcând regimul frontierei de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu.

Refugiaţii vor fi preluaţi apoi de Inspectoratul General pentru Imigrări care îi poate caza în centrele speciale din toată ţara pe cei care cer azil. Cele mai apropiate funcţionează în Otopeni, lângă Bucureşti şi la Galaţi.

Sursa: DIGI24

LEAVE A REPLY