Touraine a mai anunţat duminică şi că 18 cazuri de febră Zika au fost înregistrate în rândul turiştilor, în Franţa.

Zika a fost declarată urgenţă medicală globală săptămâna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce tot mai multe cazuri s-au înregistrat în America. Decizia de a restricţiona donarea de sânge în Franţa vine după ce Brazilia a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat două cazuri de transmitere a virusului Zika prin transfuzii de sânge care proveneau de la donatori infectaţi.

“Oricine vine dintr-o zonă de răspândire a virusului Zika nu poate dona sânge pentru 28 de zile de la întoarcere”, a precizat Touraine. Ea a îndemnat femeile însărcinate să informeze autorităţile dacă au călătorit în zonele respective, afectate de virusul Zika. Cazuri au fost depistate şi în coloniile franceze precum insulele Martinica şi Guadalupe din Caraibe, dar şi în Guyana Franceză, care se învecinează cu Brazilia.

Virusul se transmite, de regulă, prin înţepătura ţânţarilor din special Aedes. Dar, săptămâna trecută, oficialii americani din Texas au raportat că o persoană din Dallas a fost infectată cu virusul Zika după ce a întreţinut relaţii sexuale cu o altă persoană care a călătorit în Venezuela, unde virusul este prezent şi se răspândeşte.

Cazurile de infectare cu virusul Zika au căpătat amploare în America, fiind depistat în peste 30 de ţări americane. Brazilia este cea mai afectată ţară de acest virus. Virusul Zika este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii – microencefalie, au capul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducând chiar şi la moartea acestora.

 

Sursa: mediafax.ro

LEAVE A REPLY