Sursa foto: AGERPRES

Ziua internațională a diversității biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internațională a diversității biologice, în scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corecta și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.

România a semnat Convenția privind diversitatea biologică la 5 iunie 1992 și a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părțile semnatare ale Convenției, conștiente de valoarea ecologică, socială, economică, științifică și culturală a diversității biologice, de importanța pentru evoluția și conservarea sistemelor de susținere a biosferei, au recunoscut că un număr mare de comunități locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viață tradiționale.

Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internațională a diversității biologice este ”Integrarea biodiversității; Susținerea oamenilor și a mijloacelor de existență”. Biodiversitatea este fundamentul vieții și al serviciilor esențiale oferite de ecosisteme. Prin urmare, ea stă la baza mijloacelor de trai ale oamenilor și a dezvoltării durabile în toate domeniile de activitate, inclusiv sectoare ale economiei precum agricultura, silvicultura, pescuitul și turismul. Prin stoparea pierderii biodiversității se investește în oameni, în viața și bunăstarea acestora.

Cu prilejul marcării acestei zile sunt organizate acțiuni menite să explice oamenilor importanța menținerii biodiversității și sunt luate măsuri menite să împiedice producerea dezastrelor ecologice.

Cea de-a 13-a reuniune a Conferinței Părților la Convenția privind Diversitatea Biologică (COP 13), care va avea loc la Cancun, în Mexic, între 4-17 decembrie 2016, va fi axată pe integrarea biodiversității în cadrul și între sectoare, fiind strâns legată de tema din acest an a Zilei internaționale a diversității biologice.

Sursa: AGERPRES

LEAVE A REPLY