Facebook, termita de la baza democratiei.

0
1212

Indiferent dacă îți place un om, sau nu, dacă ești de acord cu postarile sale, sau nu, nimic nu justifică cenzura și extremismul.

Sociologul și analistul, Mirel Palada, a fost băgat pe lista neagră a Facebook-ului în urma unei postări virale. Mai mult decât atât, toți cei care au distribuit postarea respectivă au fost, la rândul lor, puși la Marele Zid al Cenzurii facebuciste.

Mesajul care i-a făcut să imbujoreze pe promotorii “opiniei anti”, nu era vulgar, conținea doar cuvântul “prost”. Mesajul lui Mirel Palada a fost, într-adevăr, indecent pentru că făcea apel la conștientizare și unitate națională: https://www.dcnews.ro/palada-a-izbucnit-dupa-ce-i-a-murit-tatal-prosti-nu-ma-ridic-de-aici-pana-nu-va-spun-ce-am-de-zis_724921.html

Eu fac parte din segmentul oamenilor sceptici, când vine vorba de sondaje sociologice, pentru că fiecare partid are un sociolog “de casă”. Dar, de multe ori acestea te avertizează de ceea ce urmează să se întâmple în dedesubturile politicii, deci dacă te duce mintea și nu te cheamă Tătaru, îți schimbi strategia electorală “din mers” .

Îi respect pe sociologi pentru că își fac meseria și câștigă o pâine cinstită. Nu-i respect, în schimb, pe cei care se folosesc de algoritmi și cenzură pentru a promova diverse agende politice, pentru a încălca dreptul la liberă exprimare, sau pentru a schimba cu forța, dpdv sociologic, opiniile oamenilor.

Iată mărturia unui inginer de software de la Google, despre impactul devastator al algoritmilor de căutare asupra opiniei publice. Greg Coppola a vorbit cu jurnaliștii de la “Project Veritas” pentru că dorește că oamenii să fie conștienți de îngrijorările sale cu privire la puterea companiilor de tehnologie de a influența politică:

„Ei bine, cred că ne aflăm într-un punct cu adevărat important în istoria umană. Cred că o vreme am avut tehnologie care era neutră din punct de vedere politic. Acum avem tehnologie care într-adevăr, în primul rând, participă in concursul politic. Se stie ca oricând ai o putere de corporatie mare, fuziunea cu partidele politice poate fi periculoasă. Și cred că trebuie să constientizam acum că tehnologia își folosește puterea pentru a manipula oamenii. Marea majoritate a oamenilor consideră că, dacă ceva este mai vizibil pe cautarile de pe Google, decât o altă poveste, atunci acel ceva ar fi mai important și mai corect. Și știți, nu am avut timp să procesam ideea că tehnologia ar putea avea o agendă politică ascunsa. Este ceva despre care abia acum începem să vorbim din interior, spre exterior.”

Pe scurt, poți să-l urăști pe Mirel Palada și tot ceea ce susține el, pentru că motorul umanității este ura. Dar, trebuie să respecți faptul că cetățeanul, utilizatorul, Mirel Palada se supune exact acelorași reguli și are aceleași drepturi ca cei a căror opinie politică este formată din patru litere.

Este, totuși, halucinant să vezi cum acești indivizi justifică cenzura, folosindu-și de propria motivație politică drept argument: “Și ce dacă? E o gioarsă de la PSD! Foarte bine că l-au blocat”. Nu, nu e foarte bine, pentru că cenzorii, ca și magistrații, ii deservesc pe cei care țin biciul in mână. Poate că mâine se vor schimba rolurile.

Atunci când există cetățeni mai egali decât alții și lucruri pe care le interzicem din cauze politice, atunci suntem într-o dictatură, fie ea și digitală. Sau, mai ales digitală.

Nici o companie privată nu ar trebui să aibă nici dreptul, nici puterea, de a manipula populații mari fără știrea lor. Cetățenii ar trebui să se întrebe dacă astfel de acțiuni ar putea fi, de fapt, considerate o trădare și un atac la adresa democrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here