Informările Agenției Naționale de Meteorologie încep de vineri, 15 ianuarie ,  când precipitațiile vor începe să cadă pe arii extinse, în jumătatea de vest și în nordul țării. De asemenea, vântul va avea intensificări la munte, viscolind sau spulberând zăpada.

De sâmbătă, 16 ianuarie, vremea se va înrăutăți, aria ninsorilor se va extinde spre Lunca Dunării și va continua spre regiunile sudice și sud-estice, dar si zona Carpaților de Curbură.

”Se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 km/h, viscolind ninsoarea” se menționează în Avertizarea meteorologica de cod galben.

avertizare meteo 15.01.2016

În aceeași perioadă, de pe 16 ianuarie ora 20 până pe 17 ianuarie ora 20, Administrația Națională de Meteorologie a emis și un cod portocaliu, cu următoarele mențiuni:

”În județele Buzău, Prahova, Ilfov (inclusiv municipiul București), Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila, Vrancea, Galați, temporar viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăși 70-80 km/h. Zăpada va fi troienită și vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În județele Tulcea și Constanța, viscolul va avea intensitatea maximă începând din primele ore ale zilei de duminică.”

Conform Agenției Naționale de Meteorologie, codul galben se referă la acele fenomene meteorologice din prognoză obișnuite pentru zona respectivă, dar care, temporar, pot deveni periculoase (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate). Codul portocaliu anunță prognoza unor fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger), precum și riscul de viituri pe râurile mici.

LEAVE A REPLY