“Raidurile aeriene ruse în Siria nu trebuie tolerate cu ideea că Turcia va accepta oricum refugiaţii care fug de bombardamente”, a declarat Ahmet Davutoglu la întâlnirea cu Angela Merkel.

“Cele mai recente evoluţii ale crizei siriene reprezintă o tentativă de a exercita presiuni asupra Turciei şi asupra Europei în privinţa refugiaţilor”, a adăugat Davutoglu, referindu-se la intensificarea raidurilor antiteroriste ruse în regiunea siriană Alep, situaţie care a generat un nou val de refugiaţi spre teritoriul turc.

“Să nu ne lăsaţi singuri. Nu este posibil ca urgenţa imigranţilor să ajungă doar pe umerii Turciei”, i-a spus Ahmet Davutoglu Angelei Merkel, potrivit ziarului italian Corriere della Sera.

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt într-o perioadă de criză majoră. În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sancţiuni economice şi a ameninţat Turcia după acest incident.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat, zilele trecute, că tensiunile din Siria sunt generate de activităţile Alianţei Nord-Atlantice.

 

Sursa: MEDIAFAX.ro

LEAVE A REPLY